De Stemming: Vlaams-Brabant en Brussel

Eén jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen staat Marc Van de Looverbosch stil bij het politieke landschap in Vlaanderen. Vandaag: Vlaams-Brabant en Brussel.

analyse
Marc Van de Looverbosch
Marc Van de Looverbosch is politiek journalist bij VRT NWS

De N-VA mag dan de grootste partij zijn in Vlaams-Brabant, CD&V is wel de koploper in het aantal steden/gemeenten waar de partij meebestuurt: 

  • CD&V: 44
  • Open VLD: 22
  • N-VA: 21
  • SP.A: 21
  • Groen: 12

Twee steden springen eruit: Leuven en Vilvoorde

In Leuven heerst Tobback (SP.A) al decennia en hij doet dat sinds 2012 in een coalitie met CD&V. Nu Tobback ermee stopt, valt alle gewicht op de schouders van zijn opvolger: Mohammed Ridouani. Hij krijgt als challengers enkele oudgedienden. Bij CD&V is dat de eeuwige Carl Devlies en bij Open VLD de eeuwige Rik Daems. De grootste verrassing kan van N-VA komen, waar de jonge Lorin Parys de uitdaging aangaat; Parys die (tussen haakjes) van Open VLD is overgekomen. 

Buiten Vilvoorde is burgemeester Hans Bonte (SP.A) vooral bekend als het om deradicalisering van jongeren gaat. Hij bestuurt in een kartel SP.A/Groen met N-VA en Open VLD. Op het eerste gezicht lijkt Bonte stevig in het zadel te zitten.

Om in het oog te houden

Om mee in het oog te houden zijn onder meer Lubbeek, waar staatssecretaris Francken (N-VA) titelvoerend burgemeester is, en Merchtem, waar federaal minister Maggie De Block (Open VLD) wellicht de lijst gaat trekken (haar broer Eddy stopt ermee als burgemeester). Of nog Aarschot, daar is Open VLD-voorzitster Gwendoline Rutten schepen, en Beersel, waar Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) in de oppositie zit. Dan hebben we in Vlaams-Brabant nog de 6 beruchte faciliteitengemeenten (Linkebeek, Sint-Genesius Rode etc.) met de telkens weerkerende vraag: hoe groot is de Franstalige meerderheid en respecteren de besturen de taalwetgeving? 

En wat met Brussel?

Brussel is voor de Vlamingen een geval apart met naast Brussel-Hoofdstad nog 18 andere gemeenten, in meerderheid Franstalig. In Brussel regeert paars met tweetalige socialistische en liberale lijsten. Na Freddy Thielemans en de strapatsen van Yvan Majeur is de hoofdstad nu al aan zijn derde burgemeester toe: Philippe Close, alle 3 PS. Hoe gaan de Vlaamse partijen evolueren en hoe sterk (of zwak) staan ze nog in Brussel? 

Meest gelezen