Kasteelmoord: advocaten Larmit wraken rechters

© RR.

Heibel in het proces rond de kasteelmoord: de advocaten van Roy Larmit hebben een wrakingsverzoek neergelegd tegen de Brugse rechtbank. Ze hebben geen vertrouwen meer in de objectiviteit van het Brugse gerecht en eisen nieuwe rechters. De advocaten willen echter niets kwijt over de inhoud van het wrakingsverzoek.

adm

De verdediging van Franciscus ‘Roy’ Larmit heeft een wrakingsverzoek ingediend tegen de drie rechters in het proces over de kasteelmoord. Dat werd vernomen uit goede bron en wordt bevestigd door de persrechter.

Er heerst grote geheimzinnigheid over de exacte inhoud van het wrakingsverzoek. De verdediging van Larmit had echter wel een probleem met het verloop van het proces. Vorige week al werd geopperd dat de rechters gewraakt zouden worden omdat ze niet wensten te debatteren over de rol van een politie-informant. “Ik bevestig niks en zal ook niet reageren”, aldus meester Frank Scheerlinck, advocaat van Larmit.

LEES MEER. (+) Wanneer zelfs de rechters weglopen. De chaos in het Kasteelmoordproces is nu pas echt compleet

De informant in kwestie zou een aantal verdachten in de gevangenis benaderd hebben om informatie los te krijgen. De getuigenissen van de informant werden door de speurders gebruikt in het onderzoek, maar zijn niet opgenomen in het dossier. De advocaten van Larmit wouden daarom dat hij zou komen getuigen op het proces, maar ook dat werd door de rechters geweigerd.

De laatste zitting eindigde bijzonder chaotisch. Het is nu afwachten of de rechters vrijwillig opstappen of dat het hof van beroep zich moet buigen over hun eventuele partijdigheid.

Wat is een wrakingsverzoek? En wat nu?

Zodra een raadsman geen vertrouwen meer heeft op een eerlijk proces, kan hij een wrakingsverzoek indienen. Met zo’n verzoek vraagt hij om de rechters te vervangen. Na het indienen van zo’n verzoek hebben de betrokken rechters 48 uur de tijd om zich terug te trekken. Indien ze dat niet doen, zal het hof van beroep zich buigen over de zaak. Indien de advocaten het niet eens zijn met de beslissing van het hof van beroep, kunnen ze nog steeds naar het Hof van Cassatie.

Als de rechters wel degelijk vervangen moeten worden, loopt het proces nogmaals vertraging op. De pleidooien stonden gepland op 6 november.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen