Direct naar artikelinhoud
Video

Ouders van verongelukte kinderen gaan dialoog aan met hardrijders

Ouders van verongelukte kinderen gaan dialoog aan met hardrijders
Beeld OVK

De federale wegpolitie heeft samen met de vereniging Ouders van Verongeluke Kinderen (OVK) een campagne op poten gezet om hardrijders te sensibiliseren. De voorbije weken woonden ouders van verongelukte kinderen snelheidscontroles langs de snelwegen bij en voerden ze gesprekken met mensen die te snel reden. Van die gesprekken is nu een video gemaakt.

Bestuurders die te snel rijden, worden uit het verkeer gehaald en spreken in een politiewagen door een ouder die een kind verloren heeft bij een verkeersongeval. De verhalen van de ouders maken zichtbaar indruk op de betrapte bestuurders.

"Zulke getuigenissen blijven de beste en meest efficiënte manier om te sensibiliseren", zegt Koen Van Wonterghem van OVK. "Snelheid blijft één van de grootste factoren van verkeersonveiligheid. Het veroorzaakt niet alleen ongevallen maar het zorgt ook voor een onveilige en onaangename situatie op de weg. We moeten een omslag maken in onze houding. We moeten ons niet aan de snelheidsbeperkingen houden omdat we anders een boete krijgen, maar omdat het veiliger en hoffelijker is."

In 2016 lieten 637 mensen in België het leven bij een verkeersongeval. In één op drie van die dodelijke ongevallen is overdreven snelheid de oorzaak. 

Aanstaande woensdag houdt de lokale politie een nieuwe 'Speedmarathon', waarbij gedurende 24 uur in het hele land snelheidscontroles plaatsvinden.