OPINIE. “Rijvaardigheidsscholen geven een vals gevoel van veiligheid. Wablieft?”

© Jesco

Omdat veel bestuurders slecht rijden bij slecht weer, gaan stemmen op om een slipcursus verplicht te maken in de rijopleiding. Minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) verklaarde echter meteen geen voorstander te zijn. Volgens hem geeft een slipcursus een vals gevoel van veiligheid aan jonge bestuurders. Maar daar is Dirk Van Hooydonk van Jesco Auto Training School het niet mee eens: “Een vals gevoel van veiligheid? Wablieft?”

nadb, nkdr

“Toch even het juiste perspectief behouden, meneer de Minister. Als afgevaardigd bestuurder van Jesco Auto Training School (al 43 jaar expert in rijvaardigheid) vind ik, samen met het hele team gemotiveerde instructeurs, uw reactie heel ongelukkig en een spijtige zaak voor de verkeersveiligheid in België. U bewijst de verkeersveiligheid van alle (beginnende) chauffeurs hiermee helemaal geen dienst.

Uw ongerustheid over “het te veel vertrouwen geven aan jongeren of bestuurders in het algemeen” wanneer ze een “slipcursus” zouden volgen, is volledig ongegrond. Vindt u dan ook dat alle elektronische veiligheidssystemen in de moderne wagens ook een vals gevoel van veiligheid geven? Neen toch? Maar een gepaste bijkomende opleiding door ervaren specialisten zou dat dan wel doen. Dat is erg kort door de bocht.

© Jesco

Zou u zelf eens op cursus komen, dan zou uzelf, niet op voorspraak, merken dat de nadruk héél duidelijk wordt gelegd op preventief en verantwoord rijgedrag en het voorkomen van noodsituaties. U zou dan ook niet spreken van een “slipcursus”.

Rijvaardigheidsscholen leren hun deelnemers een verantwoordelijke en intelligente rijvaardigheid met de juiste kennis en ervaring om noodsituaties te vermijden en juist te reageren indien toch nodig. U zou dan ook zelf zien dat de instructeurs op een psychologische manier te werk gaan en de juiste approach tonen ten opzichte van de verschillende types van cursisten.

Ten slotte zou u merken dat 97% van de deelnemers, na het volgen van een cursus, zijn attitude in het verkeer op een positieve manier aanpast.

© Jesco

Jammer genoeg hebben wij u nog niet mogen verwelkomen op een cursus. Hieruit kan ik niet anders dan concluderen dat u, meneer de minister, uw huiswerk in verband met het terugkom-moment niet volledig heeft gemaakt. En dat is vooral een spijtige zaak voor de verkeersveiligheid van ons allemaal.

En dat er nood is aan de juiste bijkomende opleiding, blijkt elke dag opnieuw. Alleen u ziet dat blijkbaar niet. En neen, het zijn niet alleen jongeren die juist moeten worden opgeleid. Er stonden vrijdag op de E40 niet veel jongeren tussen die dertig wagens in zeven kettingbotsingen.

Beste automobilist, wacht niet op de minister. Dan verandert er niets.

Beslis zelf over je verkeersveilige toekomst. En dat geldt ook voor u, meneer de minister. Ik nodig u dan ook graag uit om uw rijvaardigheid te verbeteren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen