© vier

Man die in Gert Late Night getuigde hoe hij werd geslagen door zijn vrouw, blijkt zelf dader

Eén week na de lancering van de campagne #OokMannenMakenHetMee,

lekte uit dat een van de belangrijkste getuigen zelf ooit veroordeeld is als dader van partnergeweld. “Dit is heel kwalijk voor onze boodschap.”

elb

“Ik heb het ongeluk gehad verliefd te worden op een vrouw die dominant, manipulatief, heel narcistisch en gewelddadig was. Op een avond sleurde ze me van de trap. Na de tweede keer dat ze geweld had gebruikt, ging ik naar de politie, maar daar word je als man vierkant uitgelachen.”

De 54-jarige Peter Van Uden uitte zich in Vtm-Nieuws en in Gert Late Night als slachtoffer van partnergeweld. Zijn getuigenis kaderde in #OokMannenMakenHetMee, een campagne van de progressieve vrouwenbeweging Zij-kant.

Klacht wegens belaging

Maandag werd de getuigenis van Peter Van Uden offline gehaald, nadat was gebleken dat de man enkele jaren geleden zelf veroordeeld is als dader van partnergeweld. Dat hij nu opduikt als slachtoffer in een campagne rond huiselijk geweld, is voor zijn ex-vrouw niet te bevatten.

Ze overweegt een klacht wegens belaging, meldde Het Laatste Nieuws maandag. “Het is onbegrijpelijk dat men zo iemand opvoert, zonder zijn achtergrond te controleren”, zegt haar advocaat Walter Damen. “Het is overduidelijk dat hij dit gedaan heeft om mijn cliënte opnieuw te treffen.”

Bij vzw Zij-kant vond gisteren een crisisvergadering plaats. “We zitten heel verveeld met deze zaak”, zegt Vera Claes, nationaal secretaris van Zij-kant. “Dit is heel kwalijk voor onze boodschap. We vrezen dat dit de drempel voor mannen om te getuigen over partnergeweld, nu nog groter wordt.”

Werd het verhaal van Peter Van Uden op voorhand geverifieerd? “Het is niet onze taak om te oordelen”, zegt Claes. “We gaan ervan uit dat wat de getuigen vertellen waarheidsgetrouw is.”

Niemand van de organisatie heeft de man op voorhand ontmoet. Er was alleen contact per mail. Dat is voldoende, vindt Claes. Neen, daar schieten ze tekort, vindt marketingexpert Fons Van Dyck. “Het is onmogelijk om zicht te krijgen op alle donkere kanten van iemands persoonlijkheid, maar een gesprek op voorhand lijkt me toch een minimum”, zegt hij.

Dieper in de put

Van Dyck wijst ook op de verantwoordelijkheid van de journalisten die de getuigenis naar buiten brachten. “Partnergeweld is een uiterst complex thema, dat vooraf goed moet worden doorgepraat. In dit geval zijn er, allicht goedbedoeld, een aantal belangrijke checks niet gebeurd.”

Zal de vrouwenorganisatie in de toekomst haar werkwijze bijstellen? “Ik weet niet of het aan ons is om getuigen helemaal door te lichten”, zegt Vera Claes. “Voor slachtoffers is het heel kwetsend niet geloofd te worden. Het is onze bedoeling om hen te helpen, niet om hen dieper in de put te duwen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer