© Sven Dillen

Minister Crevits lanceert nieuwe handleiding voor gezonde schoolmaaltijden

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft dinsdag in het Koninklijk Atheneum in Etterbeek samen met haar collega-minister en partijgenoot Jo Vandeurzen de handleiding “Gezonde School. Richtlijnen voor evenwichtige schoolmaaltijden” voorgesteld. Die moet een schoolomgeving creëren waarin kinderen gestimuleerd worden gezonde keuzes te maken.

Uit een bevraging van het Vlaams Instituut Gezond Leven blijkt dat slechts de helft van de secundaire scholen dagelijks een volwaardige portie groenten aanbiedt in hun warme maaltijden op school. Vet vlees, zoals worst en ribbetjes, staat in ruim vier op tien scholen zelfs twee tot drie keer per week op het menu.

“De handleiding geeft concrete tips om schoolmaaltijden samen te stellen, de juiste porties te kiezen, de eetomgeving aantrekkelijk te maken en leerlingen en ouders bij de schoolmaaltijden te betrekken”, zei minister Crevits.

In de handleiding staat een menuplanning die scholen helpt te variëren. De handleiding geeft ook aanbevelingen om het voedingspatroon duurzamer te maken, bijvoorbeeld met een gematigde consumptie van dierlijke producten.

Een positieve sfeer in de refter is ook van belang, misschien zelfs met een achtergrondmuziekje. Tot die sfeer behoort ook het durven proeven en gebruiken van nieuwe, onbekende smaken.

“Naast zorgen voor een gezond aanbod is het belangrijk om jongeren te motiveren dat aanbod te leren kennen, proeven eten. De nieuwe voedingsdriehoek fungeert daarbij als kompas”, stelt minister van Volksgezondheid Vandeurzen.

Er zullen ook opleidingssessies georganiseerd worden om de scholen vertrouwd te maken met deze richtlijnen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer