Direct naar artikelinhoud
Actiedag

Ook tijdens avondspits nog hinder door ACOD-staking

Ook tijdens avondspits nog hinder door ACOD-staking
Beeld Photo News

Ook vanavond veroorzaakt de staking bij ACOD nog hinder. Vanochtend leidde de 'reactiedag' in de openbare diensten tot de langste file van het jaar. De vakbondsactie duurt nog tot 22 uur.

Op de weg

De avondspits is vanavond niet drukker verlopen dan op een gewone dinsdag, zo meldt het Vlaams Verkeerscentrum. Wel was er ernstige hinder op de Brusselse kleine ring. Ook op de Antwerpse ring was er grote drukte.

Het Vlaams Verkeerscentrum roept automobilisten die vanavond naar de Heizel gaan wel op om rekening te houden met extra drukte. Het vraagt hen om indien mogelijk te carpoolen. Op de Heizel vindt vanavond niet alleen de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Cyprus plaats, maar ook een concert in Brussels Expo en een opvoering van Cirque du Soleil. Door de reactiedag wordt de Heizel niet bediend door het Brusselse openbaar vervoer.

Omstreeks 18.30 uur was het verkeer richting Heizel al drukker vanuit alle hoeken, zo luidt het.

De Lijn

De Lijn meldt in een persbericht dat de staking bij ACOD ook vanavond nog hinder veroorzaakt. Globaal genomen is ongeveer 70 procent van de chauffeurs aan het werk, maar er zijn grote regionale verschillen. Op een aantal stadsnetten is de hinder het grootst. De streeklijnen zijn minder getroffen.

In de stad Antwerpen rijdt ongeveer een derde van de trams en de stadslijnen. Op de streeklijnen naar het noorden van de provincie, in de regio's Turnhout en Mechelen is de situatie beter: daar is ongeveer driekwart van de chauffeurs uitgereden.

In Limburg is 75 procent van de chauffeurs aan de slag. Er rijden overal bussen, maar er is hinder bij de streeklijnen, de stadsnetten (Hasselt, Genk, Sint-Truiden en Tongeren) en de belbussen (Kortessem, Bilzen, Hoeselt, Leopoldsburg, Tessenderlo, Sint-Truiden, Heers, Borgloon en Tongeren).

Twitter bericht wordt geladen...

In Oost-Vlaanderen is er na 19 uur nog nauwelijks aanbod, waarschuwt De Lijn. Al zullen de nachtlijnen wel zo goed als normaal rijden. In de namiddag was in die provincie ongeveer 70 procent van de chauffeurs aan het werk. De hinder is het grootst op de stadsnetten van Gent, Aalst en Sint-Niklaas.

Ruim 70 procent van de bussen rijdt in Vlaams-Brabant. In het oosten van de provincie en de Druivenstreek is dat iets meer, een kleine 80 procent. In de Noordrand, het Pajottenland en de Zuidrand is dit ruim 60 procent, met zeer zware hinder op de as Brussel-Ninove.

In West-Vlaanderen is intussen 80 procent van de chauffeurs aan de slag. Bij de Kusttram is dat de helft. De stadsnetten van Oostende en Brugge zijn licht verstoord. Op de streeklijnen rijdt ongeveer driekwart van de bussen, al verschilt het aanbod per lijn. In de regio Kortrijk, Ieper/Diksmuide en Roeselare verloopt de dienstverlening vrijwel normaal.

NMBS

De gevolgen van de actie van de socialistische spoorvakbond wogen zwaarder door tijdens de avondspits (tussen 16 en 19 uur) dan tijdens de ochtendspits. In Vlaanderen reed ongeveer een op de twee treinen (54,3 procent), in het zuiden van het land was dat een op de drie (36,7 procent). Dat meldt spoorwegnetbeheerder Infrabel.

Ook binnen Vlaanderen waren er aanzienlijke verschillen. Zo reed op de lijn Antwerpen-Essen bijna 74 procent van de geplande treinen tijdens de avondspits, terwijl op de eveneens regionale lijn Kortrijk-Brugge slechts 33 procent van de treinen reed. Op een hoofdlijn als Antwerpen-Brussel reed 60,4 procent van de geplande treinen.

Volgens Infrabel waren er vandaag drie gevallen van spoorlopen: in 's Gravenbrakel (provincie Henegouwen), Hamoir (provincie Luik) en Vorst (Brussels Hoofdstedelijk Gewest). Deze acties hadden weinig tot geen gevolgen voor het treinverkeer, aldus Infrabel, dat onmiddellijk gerechtsdeurwaarders ter plaatse stuurde en ook de politie verwittigde.

Twitter bericht wordt geladen...

Reizigers die vandaag door de staking de trein niet konden nemen of een vertraging opliepen van 60 minuten of meer, kunnen een schadevergoeding krijgen van de NMBS. De spoorwegmaatschappij past haar compensatiesysteem toe zoals op een 'gewone' dag. 

Reizigers die hun ticket kochten na de aankondiging van de staking, komen normaal niet in aanmerking. Maar omdat het deze keer om een gedeeltelijke staking gaat, hebben reizigers er sowieso wel recht op, ook als ze vandaag op de stakingsdag nog hun ticket kochten. Ook abonnees komen in aanmerking.

De vertraging moet bij aankomst wel minstens 60 minuten bedragen om een terugbetaling van 100 procent te kunnen krijgen. De details en specifieke voorwaarden staan op de website van de NMBS.

MIVB

Supporters van de Rode Duivels die vanavond naar de wedstrijd tegen Cyprus in het Koning Boudewijnstadion gaan, moeten niet op het openbaar vervoer rekenen. Dat meldt de MIVB. Het stadion wordt vandaag niet door de Brusselse vervoersmaatschappij bediend.

Vanaf 17 uur wordt tramlijn 7 beperkt tot de halte Eeuwfeest. Metrolijn 6 wordt de hele dag niet bediend.

Voor het overige is er in Brussel enkel metroverkeer op lijn 1, al is de frequentie sterk verminderd. Er is maar ongeveer elke 20 minuten een metro. Van de trams is er enkel verkeer op lijnen 3, 4, 7, 82, 92 en 94. De bussen bleven allemaal in de stelplaatsen.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...