Direct naar artikelinhoud
Reclame

"Ik ben de vrouw uit de Dove-reclame en ik ben geen slachtoffer"

"Ik ben de vrouw uit de Dove-reclame en ik ben geen slachtoffer"
Beeld AFP

Een reclamefilmpje van Dove veroorzaakte de afgelopen dagen verontwaardiging op sociale media en leidde tot excuses van het cosmeticamerk. In het filmpje was te zien hoe een donkere vrouw haar T-shirt uittrok, en er een blanke vrouw verscheen. In een opiniestuk voor The Guardian reageert de zwarte actrice uit de reclame gepikeerd: "Ik ben geen slachtoffer."

Onder de kop 'I am the woman in the "racist" Dove ad. I am not a victim' schrijft Lola Ogunyemi: "De ervaring die ik had met het Dove-team was positief. Ik had een geweldige tijd op de set. Alle vrouwen die aan de reclamefilm meededen, begrepen het concept – en het uiteindelijke doel: onze verschillen gebruiken om te onderstrepen dat elke huid een zachte behandeling verdient."

"Ik kan zien hoe de beelden die circuleren op het internet verkeerd geïnterpreteerd zijn, ook met het oog op het feit dat Dove eerder te maken heeft gehad met een controverse over precies dezelfde kwestie. Er is een gebrek aan vertrouwen en de aanvankelijk verontwaardigde reactie van het publiek was denk ik gerechtvaardigd. Dit gezegd hebbende, zie ik ook dat er veel is weggelaten. Dit narratief is geschreven zonder de consumenten context te geven waarop ze hun mening konden baseren."

Twitter bericht wordt geladen...

"Terwijl ik het eens ben met Doves reactie om verontschuldigingen aan te bieden, hadden ze ook hun creatieve visie kunnen verdedigen, en hun keuze om mij, een donkergekleurde zwarte vrouw, als gezicht van hun campagne te kiezen. Ik ben niet een of ander stil slachtoffer van een verkeerde schoonheidscampagne. Ik ben sterk, ik ben mooi, en ik laat me niet uitvlakken."