Direct naar artikelinhoud
onderwijs

Leerling moet plots terug naar derde middelbaar

Leerling moet plots terug naar derde middelbaar
Beeld BELGA

Een zestienjarig meisje in het vierde middelbaar kreeg te horen dat ze terug naar het derde jaar moest. "Omdat haar vorige school geen attest wil afleveren."

Kaatje V. uit Balen haalde vorig jaar twee onvoldoendes: voor Frans had ze 47 procent, voor Engels 48 procent. Voor alle andere vakken was ze wel geslaagd. Ze kreeg een B-attest, wat betekent dat ze of haar jaar moest opnieuw doen of van richting moest veranderen.

Kaatje en haar ouders waren het niet eens met het B-attest maar op een speciaal bijeengeroepen klassenraad in juli bleef het B-attest gehandhaafd.

De tiener veranderde in september opnieuw van school. Haar ouders deden bij het Koninklijk Atheneum van Geel het hele verhaal uit de doeken en bekwamen, op aangeven van het Kinderrechtencommissariaat, een zogenaamde toelatingsdeliberatie voor Kaatje. "De klassenraad van de nieuwe school besliste unaniem dat ze naar het vierde jaar mocht."

'De meerderheid van de jongeren komt een enorme tegenslag als deze te boven. Maar op die leeftijd kan het een grote impact hebben'
Pedagoog Pedro De Bruyckere

Maar op 16 september viel een brief van de verificateur van het ministerie van Onderwijs in de bus: in het dossier van Kaatje ontbrak één attest, waardoor ze onrechtmatig in het vierde middelbaar zat. Deze week volgde dan het definitieve verdict: Kaatje moet terug. Haar vorige school meent dat het attest te laat werd opgevraagd.

De situatie is erg uitzonderlijk."De meerderheid van de jongeren komt een enorme tegenslag als deze te boven", kadert pedagoog Pedro De Bruyckere (Artevelde Hogeschool). "Maar op die leeftijd kan het een grote impact hebben."