© rdr

© rdr

© rdr

© rdr

© rdr

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Avontuurlijk Oudsberg-spel in Duinengordel

De leiding van drie lokale jeugdbewegingen ontwikkelden het Oudsberg-spel. Het Oudsberg-spel is één van de vijf pilootprojecten en werd uitgewerkt door 3 jeugdbewegingen, de Duinengordelpartners en het Agentschap voor Natuur en Bos. “Leuk voor jeugdbewegingen, gezinnen en klassen om op een actieve, speelse manier meer te weten te komen over de unieke Duinengordel en Oudsberg”, zegt schepen Hanne Schrooten.

RDR

De duinen en top van de Oudsberg zijn een unieke speelzones waar je als wandelaar de paden mag verlaten en naar hartenlust mag spelen. "De speelzone Oudsberg wordt omgeven door erg kwetsbare natuur: zoals vogels die op de grond broeden en zeldzame mossen. Door het landduinenherstel van de laatste jaren nam de oppervlakte aan stuifzand en heide toe en kwamen er meer zandpaadjes, waardoor de grens met de speelzone vervaagde. Jongeren informeren over de grenzen van de speelzone vormde mee het uitgangspunt bij het ontwikkelen van het Oudsberg-spel", zegt boswachter Wilfried Martens.

Oudsberg-spel in Duinengordel

De boswachter inspireerde de leiding van KAJ Louwel, Chiro-meisjes Opglabbeek en Chiro Gruitrode met weetjes en feiten over de Oudsberg. Vanuit zijn insteek over Ouweltjes, een soort aardmannetjes, nachtzwaluwen, gladde slangen en andere bijzondere dieren en planten bedachten ze allerlei spelletjes.

Zo zijn er 2 versies van het Oudsberg-spel: eentje voor kinderen tot 12 jaar met een lengte van ongeveer 1 km en eentje voor de oudere jongeren van 2 kilometer*. "Elk spel zit verpakt als een QR-code op een paal langs de route. Je scant met je smartphone** de code in en je krijgt de speluitleg. Enkel nog een groep van minstens 4 personen verzamelen en je kan spelen! Ideaal dus als avontuurlijk uitje met familie, de jeugdbeweging of de klas", vertelt Schrooten.

Naast spelen maakt het Oudsberg-spel ook linken met het beheer en het in stand houden van het duinenlandschap en deze topnatuur. "Kinderen en jongeren worden warm gemaakt om mee de handen uit de mouwen steken. Dat kan door zwerfvuil te verzamelen. Bij de start van de route zijn er daarom vuilzakken beschikbaar voor wie tijdens het spel afval wil inzamelen. Groepen die dit doen en een foto bezorgen, krijgen voor elke deelnemer een leuk gadget toegestuurd", weet Luc Flipkens van Duinengordel.

Duinenbeheer

In de duinen moeten zand en heide opboksen tegen jonge, snel groeiende dennen en berken. Dieren als de gladde slang en de nachtzwaluw hebben nood aan open natuur. Daarom is dit Oudsberg-spel een teaser voor klassen, jeugdbewegingen of gezinnen om terug af te zakken naar het gebied om er een halve dag onder begeleiding jonge boompjes uit te trekken. Dit gebeurt via Educatief Natuurbeheer, het programma van Natuurpunt. Het gaat om een succesvol initiatief dat kinderen en jongeren warm maakt voor de natuur in hun buurt.

Praktisch

* Omdat de locatie van het Oudsberg-spel niet over voldoende faciliteiten beschikt, vertrek je best aan camping Zavelbos. Hier vertrekt de wandelroute naar de Oudsberg waar je het spel kan spelen, met keuze tussen een korte (1 km) en een lange versie (2 km). Wandelen van Zavelbos naar het Oudsberg-spel en terug is 4 km.

OUDSBERG-SPEL

Gratis avontuur in duinen en bos2 routes afhankelijk van de leeftijd:

– 12 jaar – 1 km+ 12 jaar – 2 km

Minstens 4 spelers (gezin, klas, vrienden, jeugdbeweging …)**Een smartphone met de QR-code-appStart camping Zavelbos: Kattebeekstraat 1, 3680 Maaseik (Opoeteren)

Wandeling van 4 km naar de start van het Oudsberg-spel (heen en terug)Tip: huur bij Zavelbos je bolderkar

Trek voor het Oudsberg-spel zelf minstens 90 minuten uit

CONTACTGEGEVENS

Duinengordel

Luc Flipkens

0479 74 89 43 – luc.flipkens@duinengordel.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer