Direct naar artikelinhoud

Israëlische geheime dienst betrapt Russische spionnen die Amerikaanse spionnen bespioneren

Eugene Kaspersky, de Russische eigenaar van de antivirussoftware die door de Russische geheime dienst gebruikt werd om mee te kijken in de computers van Amerikaanse overheidsdiensten. Het is voorlopig onduidelijk of dit gebeurde met medewerking van Kaspersky.Beeld ap

Israëlische spionnen hebben Russische spionnen betrapt die op hun beurt Amerikaanse spionnen aan het bespioneren waren. Dat meldt The New York Times. De Russische diensten zouden toegang hebben gehad dat computers van Amerikaanse overheidsdiensten via de Russische antivirussoftware Kaspersky. De Israëlische geheime dienst kwam hierachter en lichtte de Amerikanen hierover in.

Russische geheime diensten zouden volgens The New York Times de afgelopen jaren stiekem hebben meegekeken met hun Amerikaanse collega's. Dat zou zijn gebeurd via de veel gebruikte antivirussoftware van het Russische bedrijf Kaspersky. Die beveiliging zat tot voor kort ook op de computers van enkele tientallen Amerikaanse overheidsdiensten.

Zo schreef de Amerikaanse krant The Washington Post eerder deze week al dat de beveiligingssoftware was ingezet om in te breken op de computer van een onderaannemer van de NSA, de Amerikaanse veiligheidsdienst.

"Google voor gevoelige informatie"

Om de computers van zijn gebruikers te kunnen beveiligen, scant Kaspersky alle bestanden. Russische spionnen zouden daarbij hebben meegegluurd. The New York Times noemt de Kaspersky-systemen "een soort Google voor gevoelige informatie''. Of Kaspersky daarvan op de hoogte was, is niet duidelijk.

Zonder dat de Russen het wisten, zouden Israëlische spionnen hebben ingebroken bij Kaspersky. Daar zagen ze wat de spionnen deden. Al in 2014 zouden ze de Amerikanen hebben gewaarschuwd.

Pas op 13 september van dit jaar beslisten de Verenigde Staten om het gebruik van de antivirussoftware van Kaspersky door overheidsdiensten stop te zetten. Dat gebeurde officieel omwille van de mogelijke betrokkenheid van de Russische geheime diensten en de mogelijke banden tussen Kaspersky en het Kremlin.

"Geopolitieke strijd"

Het Russische bedrijf ontkent echter elke betrokkenheid bij operaties van de Russische overheid. Dat deed oprichter Eugene Kaspersky eerder deze week al in een persmededeling: "Als privaat bedrijf heeft Kaspersky Labs geen ongepaste banden met eender welke overheid, ook niet met Rusland, en de enige conclusie die we kunnen trekken lijkt dat Kaspersky Lab verstrikt is geraakt in een geopolitieke strijd."

"Kaspersky Lab heeft nooit hulp geboden aan welke overheid ter wereld dan ook bij cyberspionage, en zal dit ook nooit doen", klinkt het. "De software van Kaspersky Lab bevat, in tegenstelling tot niet op waarheid berustende berichten, géén verborgen functies zoals backdoors, omdat dit onwettig en onethisch is."

"Vermits de integriteit van onze producten erg belangrijk is voor onze business, patcht Kaspersky Lab alle kwetsbaarheden die het vindt, of die aan het bedrijf worden gerapporteerd," zegt het bedrijf ook nog in een mededeling op de nieuwe aantijgingen.

"Kaspersky Lab herhaalt zijn bereidheid om samen te werken met de Amerikaanse autoriteiten om eventuele vragen over zijn producten en systemen te beantwoorden en vraagt dat alle relevante en verifieerbare informatie wordt doorgegeven zodat het bedrijf zijn eigen onderzoek zo snel mogelijk kan starten."

Het bedrijf benadrukt tot slot dat het alle soorten dreigingen detecteert, ook door bepaalde landen ondersteunde malware, ongeacht oorsprong of doelwit. "De locatie van het hoofdkantoor heeft geen enkele invloed op deze missie."