Week van de fairtrade niet in Alken

Van 4 tot 14 oktober vindt de week van de fair trade plaats. Fair Trade Belgium organiseert het grootste protest. Het is de bedoeling dat Belgen massaal hun stem laten horen voor eerlijke lonen voor de boeren in het Zuiden. Dit door actief fair trade producten te kopen en deel te nemen aan #grootsteprotest. Deze acties zijn nationaal, maar wat doen de lokale gemeenten?

Lize Claes

De gemeente Alken doet alvast niet mee aan de week van de fair trade. Er worden geen speciale initiatieven georganiseerd, want initiatieven om fair trade te populariseren zijn er al.

Sinds 2009 is Alken officieel een Fair Trade Gemeente. Dit betekent dat de gemeente aan 6 criteria voldoet: lokaal bestuur dat fair trade steunt. Winkels en horeca die fair trade producten gebruiken, bedrijven en organisaties die fair trade gebruiken, media aandacht. Een lokale groep die initiatieven neemt en een initiatief dat fairtrade gebruik aanmoedigt.

Een ander fair-tradeinitiatief van gemeente Alken is het voorzien van fair trade producten in de gemeenschapscentra. Die gemeenschapscentra bieden fair trade wijn, cava, koffie, thee en fruitsap aan. Niet alleen op gemeente gerelateerde evenementen worden deze fairtrade producten aangeboden, de gemeenschapscentra kunnen ook gehuurd worden voor privé-feestjes. Met optie om de fairtrade producten mee te huren.

De Alkense scholen gaan één keer per jaar op uitstap naar de fair trade winkel. Zo worden de jongsten al aangespoord om fair trade producten te gebruiken. Ze krijgen ook een korting bon mee om zo de ouders aan te sporen fair trade te kopen.

Die fair trade winkel, of wereldwinkel, op de Hoogdorpstraat is open op woensdag namiddag en zaterdag. Dankzij het werk van vrijwilligers kan de winkel opengehouden worden. Helaas zijn die vrijwilligers schaars.

Steeds minder mensen hebben de tijd om zich in te zetten voor de wereldwinkel. De fair trade werkgroep in Alken dreigt uit elkaar te vallen, er zijn steeds minder mensen die zich met fair trade kunnen bezighouden. "Vroeger organiseerden we een fair trade ontbijt in de scholen", laat Carine Luts, Alkense medewerkster toerisme en ontwikkelingssamenwerking, weten. Door het gebrek aan vrijwilligers kan dit initiatief niet meer doorgaan. "Onze vrijwilligers houden zich vooral bezig met de wereldwinkel", stelt ze nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer