© Shutterstock

Stiefvader (25) riskeert vier jaar cel voor breken van beentjes baby

De procureur eiste een celstraf van vier jaar met gedeeltelijk probatie-uitstel voor een 25-jarige man uit Heers omdat hij verdacht wordt van de mishandeling van zijn tien maanden oude stiefdochtertje. De artsen stelden in 2014 verschillende arm- en beenbreukjes vast bij het kindje. “Ik heb de baby een keer iets harder in haar bedje gelegd”, gaf de man schoorvoetend toe. De moeder van het kindje riskeert 12 maanden cel met uitstel omdat zij geen hulp zocht.

shde

“Ik was enorm moe van een zware werkdag”, begon de twintiger zijn verhaal. “Ik gaf mijn stiefdochtertje haar tutje maar ze stopte niet met huilen. Toen heb ik haar bruut vastgenomen.” De twintiger, die zich moet verantwoorden voor zware mishandelingen aan het tien maanden oude dochtertje van zijn toenmalige vriendin, verklaart dat hij het kind slechts een keer agressief in haar wiegje had gegooid ondanks de vaststellingen van de artsen.

Scheenbeentjes

“Toen de ouders met het kindje naar de kinderarts gingen omdat ze echt pijn leek te hebben en geen melk meer dronk, zag de dokter al snel dat er meer aan de hand was”, aldus de procureur. Het baby’tje had kneuzingen in het aangezicht en verkleurde zwellingen aan de beentjes. Op de spoedafdeling werd vastgesteld dat het kindje verschillende breuken op verschillende tijdstippen had opgelopen met onder andere fracturen aan de scheenbeentjes.

Eerst staken de jonge ouders het op een hard speelgoedje dat in het bedje van de baby lag, maar uiteindelijk vertelde de moeder van het meisje wat er echt gaande was binnen het gezin. “De man zou het kind regelmatig vastgebonden hebben in haar wiegje en hij schudde haar door elkaar als ze niet wilde slapen”, aldus de procureur die spreekt van een zeer schrijnend geval van kindermishandeling. “Verder nam hij haar kaakjes bruut vast en propte voeding in haar mond als ze weigerde te eten... Het gaat hier om een weerloze baby.” Zij vraagt een celstraf van vier jaar met gedeeltelijk uitstel onder voorwaarden. Ook de moeder riskeert een gevangenisstraf van twaalf maanden met uitstel voor schuldig verzuim.

Brute pech

De advocaat van de man vraag een celstraf die de voorlopige hechtenis niet overschrijdt. “Mijn cliënt had de brute pech dat hij een relatie begon met een ongehuwde moeder van een huilbaby”, zo klonk het. “Het is geen pretje, zeker niet omdat mijn cliënt zijn nachtrust nodig had voor zijn zware fysieke job.” Toch stelt hij dat de man beseft dat hij fout heeft gehandeld.

Het kindje werd onder toezicht van de jeugdrechter geplaatst en verblijft momenteel bij een pleeggezin. Vonnis volgt op 8 november.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer