Direct naar artikelinhoud
China

Echt of een stunt? Chinezen kunnen niet lachen met glazen brug die barst onder de voeten van een toerist

Echt of een stunt? Chinezen kunnen niet lachen met glazen brug die barst onder de voeten van een toerist
Beeld WeChat/Oost Taihang

Een video van een glazen brug, die het begaf onder het gewicht van een wandelaar, ging afgelopen weekend viraal in China. Sociale mediagebruikers reageerden geschokt. Maar volgens de lokale overheid zijn de barsten niet meer dan een marketingstunt. 

De video toont een man die op de brug struikelt en op zijn knieën valt. Meteen verschijnen er barsten in de glazen brug. 

Het tafereel speelde zich af op het voetpad rond de berg Taihang in Hebei. Het glazen pad hangt op meer dan een kilometer boven het zeeoppervlak en biedt een panorama op het landschap beneden.

De lokale overheid van Oost Taihang verspreidde intussen een officiële verontschuldiging via WeChat, de Chinese variant van Facebook. Het versplinterde glas zou niet meer dan een effect zijn dat in een deel van de brug verwerkt is "om te provoceren". 

In meerdere panelen aan het einde van de brug hebben de ontwerpers verbrijzelde stukjes glas in een van de lagen verwerkt. Wanneer bezoekers over die panelen lopen, lijkt het glas onder hun voeten te versplinteren en horen ze zelfs het geluid van brekend glas.

Hartaanval

Maar dat is dus niet echt, aldus het bericht. En hoewel de bevoegde personen "oprecht spijt hebben dat mensen bang waren", zijn ze toch niet van plan de verbrijzelde panelen te vervangen door gewone. Ze hopen immers dat de extra attractie bijkomende bezoekers zal trekken, klinkt het.

Over de man in de video luidt het dat hij op de hoogte was. Maar publiciteitsstunt of niet, Weibo-gebruikers kunnen er niet mee lachen. Zelfs als het niet echt is, is er een reëel risico om een hartaanval uit te lokken, vinden velen.

Of het daadwerkelijk om een stunt gaat, is moeilijk te zeggen. In het strikt gecontroleerde Chinese medialandschap worden verontschuldigingen als deze soms uitgestuurd om een echt probleem te verhullen dat de toerismecijfers zou kunnen doen kelderen.

In 2015 kwamen er barsten in het glazen pad van de berg Yuntai in Henan. Het werd afgesloten nadat er grote paniek was ontstaan. Later dat jaar hielden de eigenaars van de beroemde Zhangjiajie-brug, de langste brug ter wereld, tal van grootschalige publiciteitsacties waarbij de brug getest werd op veiligheid. Er werd zelfs met zware terreinwagens over de brug gereden.