Tien weetjes over je vagina, uit het nieuwe boek van Goedele Liekens

De vagina is het lichaamsdeel waar vrouwen het minst over praten en over weten, terwijl het volgens seksuologe Goedele Liekens net onze intiemste vriendin moeten zijn. Daarom brengt ze haar bestseller uit 2005, het Vaginaboek, opnieuw uit, herwerkt met nieuwe inzichten en onderzoek. Wij verzamelden tien weetjes uit het boek.

tib

- De koosnaam ‘poesje’ voor vagina staat op één in België, maar het is in ontelbare landen een eeuwenoude koosnaam voor de vagina. Katten worden immers vaak geassocieerd met vrouwelijke seksualiteit. Goedele zelf houdt het meest van ‘yoni’, sanskriet voor vagina. “Kut’ is voor mij geen alternatief! Zeker in Vlaanderen klinkt het ongemeen hard en vulgair”, schrijft ze.

- Nee, een tampon kan niet zoek raken in je lichaam. Het kan anatomisch gewoon niet. “Eén op drie vrouwen is ervan overtuigd dat een tampon ergens in haar vagina kwijt kan geraken. Die reist dan voor de rest van hun leven door hun lichaam ofzo?” En nee, een vaginale anticonceptiering kan er ook niet uitvallen. “Je vagina ligt horizontaal, de straat ligt ook niet bezaaid met tampons”.

- De benaming ‘grote’ en ‘kleine’ schaamlippen is eigenlijk niet juist. Ten eerste omdat ‘groot’ en ‘klein’ relatieve begrippen zijn. Bij heel wat vrouwen zijn de zogenaamde kleine schaamlippen namelijk groter dan de grote lippen. Ten tweede is de oorspronkelijke Latijnse naam labia, wat ‘lippen’ betekent. Dat ‘schaam’ is er later aan toegevoegd en heeft niets met anatomie, maar alles met cultuur te maken.

- Zeg nooit ‘clitoooris’ maar ‘clítoris’! Wist je trouwens dat de clitoris uitlopers of ‘beentjes’ heeft die wel tot negen centimeter lang kunnen zijn? Deze interne structuren verspreiden zich op en rond de vagina en de schaamlippen. Ze bevatten duizenden zenuwuiteinden en bestaan uit hetzelfde sponsachtige weefsel als de penis waardoor ze opzwellen bij seksuele opwinding.

- De clitoris speelt een cruciale rol in het vrouwelijk orgasme. Het verschil tussen een clitoraal en een vaginaal orgasme is daarom ook niet relevant: het valt vaak nauwelijks uit te dokteren van waar dat orgasme precies ‘vertrok’. Dat het onderscheid gemaakt wordt, hebben we te danken aan Freud, die een vaginaal orgasme als ‘hoger’ beschouwde.

- Ook over het maagdenvlies bestaan nog heel wat misverstanden: het is ten eerste geen vlies, eerder een randje soepel weefsel dat aan het begin van je schede zit, op zo’n 1 à 2 cm diepte. Het is ook geen mooi afgebakend randje of ringetje, er zijn inkepingen. Je kan aan een maagdenvlies niet zien of een meisje nog maagd is, zelfs een gynaecoloog kan dat niet. Bij de meeste vrouwen scheurt of bloedt het ook niet bij de eerste seks.

- Schaamhaar fungeert als een natuurlijke bescherming en een complete kaalslag zorgt misschien wel voor problemen. Je bikinilijn verzorgen is een must, wildgroei of overbeharing is nergens voor nodig. Seksuele bevrijding betekent dat je je niets laat opleggen; kaal, getrimd of bossig, jij kiest! Maar kaal is niet hygiënischer: door je schaamhaar regelmatig te scheren verhoog je de kans dat je haarzakjes ontsteken, en zo dus ook je huid ontsteekt.

- De zuurtegraad van de vagina is te vergelijken met die van een glas rode kwaliteitswijn (rond de pH 4,0). Deze natuurlijke zuurheid verhindert dat ziekteverwekkers kunnen overleven in de vagina. Tevéél hygiëne is vaker de oorzaak van vaginale problemen en infecties dan te weinig. Zeep en parfum maken je natuurlijke flora kapot. Gewoon wassen met lauwwarm water en af en toe een pH-neutrale zeep, en het liefst ook met je blote hand, is het best.

- Of de G-plek bestaat of niet, daarover wordt nog volop gediscussieerd. Volgens sommige (mannelijke ?) wetenschappers bestaat de G-plek helemaal niet. Dat zeggen ze omdat er tot dusver geen duidelijk anatomisch apart ‘orgaantje’ kon worden onderscheiden. Nochtans getuigen veel vrouwen dat ze hun G-plek wèl hebben gevonden … Meer dan waarschijnlijk is de G-plek niet meer dan een uitloper van onze clitoris. Die uitlopers kunnen wel 10 cm lang zijn en zetten uit en zwellen op bij seksuele opwinding, net zoals dames rapporteren over hun G-plek.

- Op bepaalde dagen van de maand, bijvoorbeeld op het einde van je menstruatie, zijn inlegkruisjes een oplossing. Als je ze echter vaak of dagelijks draagt, kan dit irritatie veroorzaken. Heel wat artsen zijn niet zo enthousiast over het inlegkruisje. Vagina’s hebben geen speciale ‘lapjes’ nodig en een broeierige en zuur-vochtige omgeving is ook niet zo gezond voor je vagina. Vagina’s hebben lucht nodig, dus: ‘weg met het ondergoed’ pleitte Germaine Greer al. Ook voor het milieu vormt het frequente gebruik van inlegkruisjes een aanslag. Laten we er dan ook zuinig mee omgaan.

Het Vaginaboek van Goedele Liekens verschijnt op 12 oktober bij uitgeverij Horizon.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer