VS en Israël trekken zich terug uit Unesco

© EPA

De Verenigde Staten en Israël trekken zich terug uit de UNESCO, de VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

In een eerste reactie liet UNESCO bij monde van ontslagnemend directeur-generaal Irina Bokova weten het opstappen van de VS ‘grondig te betreuren’. De Verenigde Staten, innige bondgenoot van Israël, stapte eerst op uit de organisatie.

De VS verwees daarbij naar de de opname van Palestina in de organisatie . De UNESCO heeft, aldus woordvoerster Heather Nauert, een ‘vijandige houding versus Israël’.

Palestina werd in 2011 in the United Nations Educational, Scientific en Cultural Organization opgenomen, waarop Washington besloot haar betalingen aan de VN-organisatie te stoppen.

De voorbije zomer maakte Tel Aviv veel misbaar toen de Palestijnse stad Hebron, op de bezette Westelijke Jordaanoever, tot cultureel werelderfgoed werd uitgeroepen.

De definitieve uitstap volgt op 31 december 2018. Het State Department meldde dat de VS na die datum wel nog het statuut van ‘waarnemer’ behouden. Overigens hebben de Amerikanen zulke stap al eens eerder gezet: in 1984 stapten zij bij UNESCO op omdat zij op dat moment de organisatie ’te onvriendelijk jegens het Westen’ en ‘inefficiënt gemanaged’ vonden. Pas in 2003 keerden zij terug.

Enkele uren nadat VS-minister Rex Tillerson had aangekondigd dat de Verenigde Staten uit de UNESCO stappen, volgde Israël het voorbeeld van zijn trouwste bondgenoot.

In een communiqué van de dienst van de premier luidt het dat de UNESCO door haar “partijdigheid tegen Israël” uitgegroeid is tot een “theater van het absurde”. “De geschiedenis wordt er vervormd in plaats van bewaard”, aldus nog het communiqué.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content