Direct naar artikelinhoud
technologiesector

Vlaanderen gaat slimme koppen in het buitenland halen

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).Beeld Photo News

De regering-Bourgeois gaat de regels versoepelen om geschoolde buitenlandse arbeidskrachten naar Vlaanderen te halen. Dat moet de enorme krapte in de technologiesector helpen opvangen.

"De toekomst van Vlaanderen is hoogtechnologisch", sprak minister-president Geert Bourgeois (N-VA) tijdens zijn Septemberverklaring. Maar het zijn niet de Vlamingen alleen die deze toekomst zullen uitbouwen. "Er zijn momenteel 30.000 vacatures in technologische bedrijven. Het gebrek aan mensen om die in te vullen, kan binnen twee jaar probleem nummer één worden voor de sector en is dus nog belangrijker dan de loonproblematiek", zegt sectorfederatie Agoria.

Bedrijven moeten creatief zijn en zelf mensen opleiden. Maar er is ook hulp uit het buitenland nodig, zegt Hans Maertens van werkgeversorganisatie Voka.

"Er is momenteel een tekort aan 9.000 IT'ers in ons land. We kunnen die niet in één jaar vormen. Er is dus nood aan een gerichte migratie van technische profielen. Uit Azië, de VS, Australië, maar waarom ook niet uit Afrika? Het probleem is dat er nogal wat belemmeringen zijn om buitenlanders aan te trekken. Die moeten we wegwerken."

'Er is momenteel een tekort aan 9.000 IT'ers in ons land. We kunnen die niet in één jaar vormen'
Hans Maertens (Voka)

Internationaal talent

En dat is de Vlaamse regering ook van plan. Of zoals Geert Bourgeois het zegt: "We gaan de regelgeving aanpassen om internationaal talent op een soepele manier te kunnen inschakelen in onze kenniseconomie." Hoe? Dat doktert minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) nu uit, samen met de Vlaamse adviesraad voor innovatie en ondernemen (Vario), de werkgeversorganisaties, de VDAB en de universiteiten en de hogescholen.

"Tegen het einde van het jaar willen we met een duidelijke visie komen. Dat kan bijvoorbeeld uitmonden in een internationale databank van vacatures en/of andere regels rond de arbeidskaart", zegt de woordvoerder van Muyters. Aantallen wil de Vlaamse regering er niet op kleven.

'Het is niet de bedoeling een nieuw immigratiekanaal te openen. Er wordt heel gericht geselecteerd'
Philippe Muyters (N-VA), minister van Economie

"Het is niet de bedoeling een nieuw immigratiekanaal te openen. Er wordt heel gericht geselecteerd. We zoeken mensen die geschoold zijn om een knelpuntberoep in te vullen. Die lijst van knelpuntberoepen in Vlaanderen is heel duidelijk omschreven."