Evelyne Jacq

60.000 Vlaamse leerlingen kunnen via nieuwe voorleessoftware geholpen worden

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft 900.000 euro klaar om voorleessoftware te ondersteunen. Op die manier zouden de zowat 60.000 Vlaamse leerlingen met dyslexie geholpen zijn. Op dit moment heeft maar een kwart van die leerlingen toegang tot de software.

Zowat 60.000 leerlingen in de Vlaamse scholen sukkelen met dyslexie. Dat is zowat 7 procent van de totale schoolpopulatie. Volgens de Eureka-school uit Kessel-Lo, gespecialiseerd in de begeleiding van leerlingen met leerstoornissen, vertonen leerlingen met dyslexie "opvallende en blijvende moeilijkheden met lezen en met spelling". De fouten die zij maken, lijken op verstrooidheidsfouten of tikfouten. Zij lezen vragen dikwijls verkeerd en antwoorden dan ook fout of onvolledig. Vreemde talen aanleren, is dan ook extra moeilijk. 

Dyslexie heeft goede ondersteuning nodig. En er bestaat software om de leerstof op school beter te verwerken. Voorleessoftware is dat: leerlingen kunnen zo luisteren naar lesboeken of naar teksten op het internet. En als ze zelf teksten tikken, horen ze wat ze typen. "Het is een beetje te vergelijken met een GPS: een elektronische, ietwat onaangename stem, maar het werkt perfect en het laat leerlingen even vlot lezen als de rest", zegt directeur Annie Cooreman van de Eureka-school. "Het is Lernout en Hauspie jaren later, zeer toegankelijk", vindt Cooreman ook. "Handig als wat, maar amper een kwart van de leerlingen gebruikt het op dit moment."

Onderwijsminister Crevits trekt het budget nu op om iedereen te ondersteunen. Ze maakt (bijna) 900.000 euro vrij. Niet om in softwarepakketten te investeren, maar weblicenties te kopen. Waardoor alle leerlingen en alle scholen toegang krijgen. "Met het huidige budget konden we jaarlijks 70 pakketten van 5 USB-sticks kopen. Te weinig toch en dus investeren we in een duurzame oplossing: we kopen gewoon de weblicentie aan. Alle scholen en dus ook alle betrokken leerlingen kunnen er nu van genieten", laat Crevits optekenen in Het Laatste Nieuws.

"Het systeem laat echt toe dat leerlingen met problemen een enorme hulp krijgen. Je bent niet meer afhankelijk van anderen. De software lokt een enorme motivatie uit om dat lezen voort te oefenen, ook niet-elektronisch", is het pleidooi van de Eureka-school. Het pakket voor iedereen komt eraan dus, ergens rond half november zal dat zijn. 

Meest gelezen