© Orrion Farms

© © Regency Cove Farms

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Er worden paarden gefokt die op tekenfilmfiguurtjes lijken. En dat is een erg kwalijke zaak

Dierenartsen in de VS trekken aan de alarmbel. Er worden steeds vaker speciale kweekprogramma’s opgezet om paarden te fokken die lijken op tekenfilmpaarden. En dat is een kwalijke evolutie. “Gruwelijk” wordt de trend zelfs genoemd. De dieren krijgen namelijk heel wat gezondheidsproblemen. Door ze zo extreem te fokken dat ze cartoonachtige paarden worden, zijn de dieren eigenlijk misvormd en ontwikkelen ze ademhalingsproblemen.

lbo

De paarden krijgen een onnatuurlijk, ingedeukt gezicht. Een voorbeeld daarvan is El Rey Magnum, een Arabisch showpaard. Het dier wordt ook wel “de koning van de paarden” genoemd. Maar dierenartsen en experts hebben de praktijken die vooraf gingen aan de geboorte van El Rey Magnum als “verschrikkelijk” omschreven. Volgens hen gaan de kweekprogramma’s té ver. “We zagen het al bij katten en honden, dat extreme fokken om een bepaald schoonheidsideaal te bereiken. Maar het gebeurt ook steeds vaker bij paarden”, klinkt het.

“Misvormingen”

De paarden, en dus ook El Rey Magnum, hebben een onnatuurlijk gezicht, een onnatuurlijke blik. Daarnaast worden ze ook zo gekweekt dat ze een onnatuurlijk lange, bogende nek hebben en een hoge staart. “Het gaat om misvormingen. En die zijn bij die paarden zelfs nog meer uitgesproken dan bij honden”, zegt paardenkenner Tim Greet. “Honden kunnen zoals mensen ook via hun mond ademen. Maar paarden kunnen enkel door hun neus ademen.” Maar door de misvorming wordt dat dus moeilijker voor Arabische showpaarden. “Ik vermoed dat deze paarden nauwelijks echte inspanningen kunnen doen.” Een paard als El Rey Magnum lijkt intussen op de paarden die je ziet in tekenfilms als Aladdin of De Schone Slaapster. “Dit is fundamenteel verkeerd, een zeer zorgwekkende ontwikkeling. Dit kan toekomstige generaties van paarden ernstig aantasten. Het heeft geen enkele functionele waarde om de gezichten van de paarden zo ingedeukt te kweken.”

© © Regency Cove Farms

“Mooiste Arabische paard ter wereld”

De eigenaars van El Rey Magnum, die een gespecialiseerde paardenboerderij hebben in Washington in de VS, bijten van zich af en zijn niet van plan om van koers te veranderen. Dergelijke paarden kunnen namelijk heel wat geld opbrengen. Volgens de eigenaars is El Rey Magnum miljoenen dollars waard. “Bovendien heeft het paard geen ademhalingsproblemen”, zegt Doug Leadley, manager van Orrion Farms. “We vinden hem het mooiste Arabische paard ter wereld. Hij is een koning.”

El Rey Magnum werd zelf gekweekt in de Regency Cove Farms in Oklahoma. Daar zeggen ze dat het paard gekweekt werd tot een “zeer uniek dier”, dat “een klein beetje anders is.” “Hij komt dicht bij de perfectie”

© Orrion Farms

© Regency Cove Farms

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER