Speler van tweedeprovincialer maakt (allicht) snelste doelpunt ooit

© Bart Vandenbroucke

Sven Derycke, voetballer bij SK Spermalie-Middelkerke, maakte mogelijk het snelste doelpunt ooit in de voetbalgeschiedenis. Hij schoot bij de aftrap onmiddellijk naar doel en twee seconden later stond het 1-0. “De wind en de doelman ver uit zijn doel”, vatte hij samen.

TIM LESCRAUWAET

Twee seconden. Zoveel tijd had voetballer Sven Derycke (34) van tweedeprovincialer SK Spermalie-Middelkerke nodig om een doelpunt te scoren. Daarmee vestigt hij meer dan waarschijnlijk een record in België. Mogelijk maakte hij zelfs het snelste doelpunt ter wereld. “Dat zou natuurlijk leuk zijn, maar dat zou ik toch eerst eens moeten opzoeken”, zei de middenvelder lachend.

Het snelste doelpunt dat ooit in onze Belgische eerste klasse gemaakt werd, staat op naam van Imoh Ezekiel. Die scoorde in 2013 na elf seconden voor zijn toenmalige ploeg Standard. Dan deed Sven Derycke alvast straffer.

Extra snelheid door wind

SK Spermalie-Middelkerke speelde gisterenmorgen een officiële oefenwedstrijd tegen de U19 van Anderlecht. De tweedeprovincialer verwachtte zich dan ook aan een stevige oefenpot, maar Derycke zette na twee seconden dus al de toon. “Een ploegmakker stond klaar aan de middenstip om de aftrap achteruit te geven”, vertelt Derycke, die het merendeel van zijn carrière in de nationale reeksen speelde. “Maar ik zei hem dat hij de bal mocht laten liggen. Dat ik wel eens zou proberen.”

Derycke, die zelf in Oudenburg woont, liep naar de bal en haalde uit. Hij zag het leer zowaar over de bezoekende keeper net onder de lat belanden. “Ik schat toch dat de bal ongeveer twee seconden in de lucht hing. Die moest wel nog vijftig meter afleggen natuurlijk. Maar de wind zat goed en de doelman stond een beetje buiten zijn kleine rechthoek. Ik zag mijn kans dan ook schoon.”

Het is niet de eerste keer dat Derycke het op die manier probeert. Zo zag hij al eens een poging net over de lat zoeven en bracht de keeper eerder wel al eens redding. Maar toen moest hij trappen nadat een ploegmakker de bal eerst tot bij hem duwde. Door de nieuwe regel is dat verplichte tikje bij de aftrap niet meer nodig. “Net daarom zou het wel eens kunnen dat het de snelste goal ooit is. Je verliest namelijk die paar seconden voor die eerste korte pass. Bovendien nam hij door de wind echt wel wat snelheid.”

Boost voor vertrouwen

Derycke is van plan om zijn nieuwe tactiek ook in de toekomst nog toe te passen. “Het vertrouwen heeft wel een boost gekregen nu het gelukt is (lacht). Maar ondertussen zullen de tegenstanders het wel al weten nu. Heel wat bezoekende doelmannen zullen bij de aftrap waarschijnlijk bewust op hun doellijn blijven staan.”

De middenvelder hoopt wel nog één iets: dat iemand zijn doelpunt toevallig gefilmd heeft. “Dat zou wel fijn zijn. Ik zou heel blij zijn als het vereeuwigd werd. Al is het maar om aan mijn kinderen te tonen.”

Voor de volledigheid: het doelpunt van Sven Derycke luidde nog een waar doelpuntenfestijn in. SK Spermalie-Middelkerke haalde het met 8-1 van de Anderlecht-jonkies.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen