vrijdag 13 oktober 2017 - TV & Radio
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 The Voice van Vlaanderen

Neeroeterse wil zich in eigen taal bewijzen in ‘The Voice’

“Nederlands is niet oubollig”

neeroeterenVanaf volgende week vrijdag mag u uw zetel weer gewoon naar het televisiescherm richten, want dan is het gedaan met draaien voor de Blind Auditions. Vanavond worden de laatste plekjes in de teams ingevuld. Misschien is daar ook nog een plaatsje voor Joyce Vanderhoydonck (19) uit Neeroeteren. De studente jazz wil met haar eigen vertaling van ‘Daydreamer’ van Adele tonen hoe hip Nederlandstalige muziek kan zijn. “Nederlands is niet oubollig en bovendien kan je er mensen dieper mee raken en meer vertellen omdat het onze moedertaal is”, vertelt Joyce.

De aflevering van vanavond wordt geopend door een meisje in een gele broek. “Een soldenkoopje dat ik niet kon laten liggen”, verklaart Joyce haar vestimentaire keuze. “Ik kleed mij altijd wel een beetje atypisch”, lacht ze. En ook haar nummerkeuze is minder voor de hand liggend. Joyce vertaalde ‘Daydreamer’ van Adele naar het Nederlands. “Als ik zing, wil ik een boodschap overbrengen en ‘Daydreamer’ is een nummer dat mij altijd geraakt heeft. Daarom leek het mij wel leuk om er een Nederlandstalige tekst op te schrijven. Zo kan ik ook ineens laten zien dat je met het Nederlands heel veel richtingen uitkan. Mensen denken snel aan schlagers of kleinkunst, maar ik heb zelf een passie voor jazz en daar leent het Nederlands zich ook perfect toe”, legt Joyce uit die bovendien jazz studeert aan het Conservatorium in Gent. Op die schoolbanken groeide ook het groepje Schemer, waarmee Joyce als zangeres al een halfjaar optreedt. Op 21 oktober brengen ze zelfs hun eerste cd ‘Portret’ uit met allemaal zelfgeschreven nummers. “Wij spelen Nederlandstalige jazzmuziek, met wat invloeden uit de popmuziek. Zo willen we tonen dat het Nederlands niet oubollig is, maar dat je er mensen mee kan raken en dat je zelfs meer kan vertellen in je eigen moedertaal.”

Door die voorliefde voor het Nederlands lijken Bart Peeters en Koen Wauters misschien gegeerde coaches, maar Joyce heeft toch iemand anders in gedachten. “Ik had mij op voorhand voorgenomen om mij op niemand vast te pinnen, maar ik heb toch een lichte voorkeur voor Alex Callier”, geeft ze toe.

Hippe bril

An Lemmens krijgt in de family room het gezelschap van Joyce haar ouders. “In het middelbaar had ik al de keuze gemaakt om muziek te studeren en zij hebben mij daarin gesteund. De muzieksector biedt natuurlijk minder werkzekerheid, maar daar hebben ze nooit moeilijk over gedaan. Ze willen gewoon dat ik gelukkig ben. Het is voor hen veel belangrijker dat ik iets doe dat ik graag doe, dan dat ik een opleiding zou kiezen waarmee ik honderd procent zekerheid zou hebben op een goedbetaalde job. Ze zijn mijn steun en toeverlaat, dus vond ik het ook belangrijk om hen mee te nemen naar mijn auditie. Ze verdienden het om er mooi bij te staan.”

Joyce haar vader ging zelfs speciaal winkelen om er extra goed uit te zien voor de camera’s. “Papa draagt al jaren een bril, maar kiest normaal altijd voor ronde monturen. Toen hij hoorde dat hij op televisie ging komen, besloot hij eens zot te doen met een nieuw rechthoekig exemplaar. En het staat hem supergoed”, vertelt ze fier.

‘The Voice Van Vlaanderen’, VTM, 20.40 uur.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws