Nederlandse regering wil dat Heerlen en Landgraaf fuseren

De Nederlandse ministerraad wil dat Landgraaf en Heerlen per 1 januari 2019 fuseren. Dat is vrijdag besloten. Als het aan de regering ligt blijft Brunssum voorlopig wel zelfstandig.

De Limburger

Het wetsvoorstel gaat eerst voor advies naar de Raad van State. Vervolgens wordt het aan de Tweede Kamer voorgelegd die een definitief besluit moet nemen. Wanneer dat gebeurt is nog niet bekend. Voor de jaarwisseling moet het aan de Kamer worden aangeboden.

Omstreden

De herindeling is omstreden omdat een meerderheid van de gemeenteraad van Landgraaf tegen de fusie is. Demissionair minister Ronald Plasterk stelde onlangs in een brief nog kritische vragen aan het provinciebestuur over de herindeling.

Hij wilde weten waarom andere gemeenten, zoals Brunssum en Kerkrade, volgens de provincie niet hoeven te fuseren. Ook had hij vragen over het hoge tempo en het draagvlak in Landgraaf.

“Botweg geannexeerd”

Het Landgraafse college is diep teleurgesteld over het besluit van minister Plasterk om het herindelingsvoorstel Landgraaf-Heerlen voor advies door te sturen naar de Raad van State.

Wethouder Freed Janssen zegt dat Landgraaf ‘botweg geannexeerd wordt’. “Wij vinden het afschuwelijk om dit te constateren. Maar nog veel erger is, dat dit over de ruggen van onze inwoners en ons personeel gespeeld wordt; dat wij worden meegezogen in een politiek spel dat al lang niet meer om de inhoud draait.”

Janssen is van mening dat het herindelingsdossier aan alle kanten rammelt. Dat is volgens de wethouder ook de rechter van mening.

“Heerlen kan zijn eigen problemen niet meer oplossen en heeft Landgraaf nodig om de broek hoog te houden. Om de herindeling erdoor te drukken, spelen alleen politieke overwegingen een rol.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer