© bfm

Wie betaalt schoonmaak van witte smurrie op Antwerpse Ring?

Wie betaalt de schoonmaak van het ladingverlies op de Antwerpse Ring na het incident van donderdag in Deurne? Voorlopig wijst iedereen naar de truckchauffeur. Die legt de schuld dan weer bij een automobilist. “Hij moet bewijzen voorleggen”, luidt het.

sam reyntjens, paul verbraeken

De werkgever van vrachtwagenchauffeur Ion Vidican, die de lading calciumcarbonaat vervoerde, mag binnenkort enkele facturen verwachten. Het gaat onder andere om de rekeningen van de civiele bescherming en de brandweer. Beide hulpdiensten zullen de kosten van het opruimwerk verhalen op de vervuiler.

De tarieven die beide organisaties doorrekenen aan derden, zijn vastgelegd in respectievelijk gemeentelijke en koninklijke besluiten. Aan de hand van de beschikbare cijfers en gegevens mag de vervuiler een factuur van minstens 10.000 euro verwachten voor de schoonmaak door de twee hulpdiensten.

Het incident met de gelekte zak calciumcarbonaat – naar verluidt 22 ton – zal dus nog een staartje krijgen. Al lijkt het erop dat alles zich op het niveau van de verzekeraars zal afspelen. “De eigenaar van het verzekerde voertuig is aansprakelijk”, zegt Wauthier Robyns van verzekeringsfederatie Assuralia. Lees: de werkgever van Ion Vidican of diens verzekeraar moet betalen.

Wie treft schuld?

“Transporteurs zijn niet verantwoordelijk voor de verpakking”, luidt het bij beroepsvereniging Transport & Logistiek Vlaanderen. “De verzender draagt die verantwoordelijkheid.”

Maar er is ook nog de grijze Volkswagen Golf, die volgens trucker Vidican met een gevaarlijk manoeuvre het ongeval heeft veroorzaakt. “Het is aan de verzekeraar van de vrachtwagen om te bewijzen dat iemand anders schuld treft”, aldus Robyns.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER