Er zijn petities, een actiecomité en een akkoord van de stad maar toch zegt de provincie dat een sluiting van het asbeststort nog niet aan de orde is

© mgb

© if

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Actiecomité Asbeststort Dicht vraagt de bestendige deputatie om haar verantwoordelijkheid te nemen in het dossier rond het asbeststort van SVK. Op dit moment lijkt het alsof alle instanties de hete aardappel blijven doorschuiven. Het comité vreest dat het stort zo begin 2019 weer kan opengaan.

Mattias Goossens

Voorlopig is het einde van de problematiek rond het asbeststort van Scheerders-Van Kerchove (SVK) nog niet in zicht. Nadat SVK op 1 juni zelf de toevoer van asbest naar zijn site in de Langhalsbeekstraat stopzette, is er vooral veel onduidelijkheid over wie juist bevoegd is voor de omgevingsvergunning van het stort. In juli had het stadsbestuur nog een overleg met minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V), maar volgens het actiecomité Asbeststort Dicht begint de tijd te dringen.

“Op 24 oktober gaan we het dossier aankaarten bij de Vergunningscommissie van de provincie”, melden Jef Maes en Pieter Heymans van het actiecomité. “We vragen duidelijkheid en een snelle beslissing, want de tijdelijke schorsing van de asbestgerelateerde activiteiten op het stort loopt maar tot begin 2019.”

Tegen 30 november uitspraak

Hoofd van de provinciale dienst Milieu- en Natuurvergunningen Raf Barzeele benadrukt dat er in het huidige dossier geen sprake is van een sluiting. “In de procedure die nu loopt, worden de uitbatingsvoorwaarden uit 2006 herbekeken op basis van de ingediende bezwaren van het stadsbestuur en het actiecomité. Al die elementen worden gebundeld in de zitting van 24 oktober en op basis daarvan wordt een advies gevormd voor de bestendige deputatie, die ten laatste op 30 november een uitspraak zal doen. De deputatie heeft echter geen bevoegdheid over een feitelijke sluiting van het stort. Dat kan alleen door de milieu-inspectie of de gouverneur wanneer zich een ernstig gezondheidsrisico aandient.”

Voor het actiecomité is een sluiting van het stort de enige mogelijke oplossing. Ook het stadsbestuur liet in augustus verstaan achter een sluiting te staan, al is die sluiting in het huidige dossier voorlopig dus niet aan de orde. Indien de provincie daarover geen beslissing neemt, kan het stadsbestuur wel in beroep gaan bij minister Schauvliege, maar dat zou de procedure met enkele maanden verlengen.

3.000 mensen in risicozone

“Momenteel wonen zo'n 3.000 mensen in een risicozone van 500 meter rond het stort. Daarnaast liggen er heel wat bedrijven, psychiatrisch centrum Sint-Hiëronymus en een vestiging van Colruyt binnen dat gebied”, aldus het actiecomité. “We gaan op de commissie ook de vraag stellen hoe die omgevingsvergunning destijds ooit kon worden goedgekeurd door de provincie. Daarnaast eisen we ook een grondig onderzoek naar de vervuiling van de omgeving, maar daarvoor verwijzen OVAM en de milieu-inspectie dan weer naar elkaar.”

Ondertussen zamelen zowel de basisschool van de Broederschool en De Ark petities in om aan te dringen op een sluiting van het stort. “We gaan die op zaterdag 28 oktober met veel toeters en bellen afgeven aan gouverneur Jan Briers. Die heeft al laten weten de petities te zullen doorgeven aan minister Schauvliege, terwijl zij momenteel dus nog niet bevoegd is in dit dossier.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen