Verjaardagsfeestje? Alleen als álle klasgenootjes welkom zijn

© ss

De kindjes van basisschool Molenveld in Denderhoutem mogen enkel nog uitnodigingen voor een verjaardagsfeestje uitdelen als álle klasgenootjes welkom zijn. De directrice nam de opvallende maatregel om de gevoelens te sparen van kinderen die geen uitnodiging krijgen. “Dat leidde vroeger tot traantjes en conflicten”, zegt ze. “Er zijn nog altijd kindjes die zelden naar een verjaardagsfeestje mogen, maar ze weten het nu niet.”

Jens Vancaeneghem

“Als je niet iedereen vraagt voor een verjaardagsfeestje, waarom dan in het zicht van iedereen alles laten uitdelen? Op de school van mijn twee jongens mag dat trouwens niet meer. Ofwel wordt heel de klas gevraagd, ofwel bezorg je de uitnodigingen buiten school.”

Mama Noemi kreeg een stroom aan reacties toen ze dit bericht op Facebook plaatste. Verschillende ouders reageerden dat ook bij hen op school zulke afspraken ­bestaan, en dat ze dat maar goed vinden ook.

“Niet uitgenodigd worden op een feestje snijdt heel diep bij jonge kinderen”, zegt directrice Lieve Welleman van Molenveld, de basisschool van twee van Noemi’s zonen. “Dat leidde vroeger tot traantjes en conflicten. Waarom hij wel en ik niet? Vooral bij kindjes die nooit een uitnodiging krijgen, kan dat hard aankomen. Als het zelfs bij volwassenen gevoelig ligt, kan je nagaan wat het met kinderen doet. Bovendien hebben sommige kinderen van thuis uit al niet de middelen om naar een binnenspeeltuin of de film te gaan. En dan mogen ze ook niet mee op zulke activiteiten als een klasgenootje die organiseert voor z’n verjaardag.”

En dus heeft de school duidelijke richtlijnen: uitnodigen op school mag, als élk klasgenootje welkom is. Dat betekent niet dat ze allemaal consequent naar elkaars feestje gaan. De leerlingen kunnen er enkele vriendjes uitkiezen, maar dan moet dat buiten de school geregeld worden.

“Er zijn nog altijd kindjes die zelden worden uitgenodigd, maar nu weten ze het niet”, zegt Welleman. “De kleuters beseffen dat niet en de oudere kindjes zijn wijs genoeg om daar na het weekend niet over te beginnen.”

Sommige ouders vinden de maatregel te ver gaan. Ze ­reageren op de Facebookpost dat kinderen moeten leren omgaan met ­teleurstelling. Dat er overdreven bezorgd gedaan wordt.

Daar is Noemi het niet mee eens. “Het is makkelijk voor ouders om te zeggen dat kinderen met de teleurstelling moeten leren omgaan als hun kind super sociaal is en op elk feestje welkom is. Maar sommige kindjes zijn nergens welkom. Ze staan elke keer ­opnieuw met hoopvolle ogen te kijken hoe uitnodigingen worden uitgedeeld.”

Ze beseft dat het niet voor alle ouders mogelijk is de hele klas uit te nodigen. 25 kinderen trakteren op de film? Dat kost een aardige duit. En niet iedereen ziet het zitten om zo’n bende te entertainen in zijn living. Maar dan regelen ouders dat dus beter via mail of sms, vindt Noemi.

“We kunnen ouders niet verplichten iedereen uit te nodigen”, zegt Welleman. “Maar met onze richtlijn nemen we een duidelijk standpunt in.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen