Direct naar artikelinhoud
Video

Redders in oktober? "Vals gevoel van veiligheid"

Redders in oktober? "Vals gevoel van veiligheid"
Beeld vmma

Met het nazomerweer dit weekend, worden in Blankenberge en Oostende uitzonderlijk nog twee reddersposten bemand. Maar dat is niet naar de zin de overkoepelende reddersdienst aan de Belgische kust. "Dit zorgt voor een vals gevoel van veiligheid", zo klinkt het daar.

en

"Het seizoen was afgesloten. De twee badsteden creëren nu een vals gevoel van veiligheid voor de rest van de kust", is de kritiek van de reddingsdienst op Blankenberge en Oostende, waar dit weekend redders worden ingezet om twee reddersposten te bemannen.

"De koude pakt op je adem"

Wij stelden vast hoe vanochtend een tiental baders zich al in de zee waagden in Oostende. De stad zet uitzonderlijk nog redders in ter hoogte van de Kemmelbergstraat.

Voor Joke De Puysseleir en Tibe (6) uit Hamme was het een verkwikkende duik. "We zijn eigenlijk naar zee gekomen om ons hondje in de zee te laten zwemmen. Ik had me voorgenomen om ook eens in zee te gaan als de temperatuur meeviel en dat is ook zo. In het begin pakt de koude wel op je adem maar eenmaal uit het water voel je je als herboren", vertelt Joke.

Het gezin is blij dat de redders er nog staan. "Het is altijd plezanter als je weet dat er toezicht, zeker als je met kinderen aan zee bent. Het is leuk dat het ook midden oktober nog kan" De redders zelf zouden zich niet onmiddellijk in het koude water wagen om te zwemmen, maar ze vinden het niet erg om nog een weekendje te werken. "Op die manier kunnen we nog een centje bijverdienen en de mensen vinden het wel leuk dat ze nog één keer veilig kunnen zwemmen."

Ook in de Leuvense vaart in Mechelen werd deze namiddag van de heerlijke nazomer genoten.

"De koude pakt op je adem"
Beeld Bart Leye
"De koude pakt op je adem"
Beeld Bart Leye
"De koude pakt op je adem"
Beeld Bart Leye