© REUTERS

'Als Puigdemont niet duidelijk antwoordt, neemt Madrid over'

Het enige waarover Catalonië met de Spaanse regering kan onderhandelen, is onafhankelijkheid. Dat heeft Oriol Junqueras, het nummer twee van de Catalaanse regering, zaterdag gezegd op een bijeenkomst van zijn partij Republikeins Links van Catalonië (ERC). Madrid waarschuwt Catalonië ondertussen opnieuw dat het maandag een duidelijk antwoord verwacht op de onafhankelijkheidsvraag.

rvs

Nadat de Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont dinsdag in een speech de onafhankelijkheid uitriep om seconden later om uitstel te vragen, kreeg hij van Spaans premier Mariano Rajoy tot maandag om te beslissen. Madrid verwacht dan een duidelijk antwoord, waarschuwde de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Juan Ignacio Zoido, vandaag op radiostation Cope.

'Het mag op geen enkele manier dubbelzinnig zijn', aldus Zoido. 'Hij (Puigdemont, red.) moet "ja" of "nee" zeggen. Als hij een dubbelzinnig antwoord geeft, wil dat zeggen dat hij geen dialoog wenst en dat de Spaanse overheid actie moet ondernemen.'

Met die actie doelt Zoido op het inroepen van het beruchte artikel 155. Die laat de Spaanse regering toe de functies van de regionale organen over te nemen.

'Onafhankelijkheid is enige optie'

Ondertussen stijgt ook de druk op Puigdemont vanuit zijn eigen regering. Oriol Junqueras van regeringspartij ERC liet vandaag op een partijbijeenkomst weten dat onafhankelijkheid de 'enige mogelijke optie' blijft. Hij beklemtoonde tegelijk het belang van dialoog, 'vooral met de internationale gemeenschap'.

Vrijdag had ook de CUP, de antisysteempartij die de minderheidsregering van Puigdemont in het zadel houdt, Puigdemont al opgeroepen om ondubbelzinnig de onafhankelijkheid uit te roepen. Ook de burgerbeweging Asamblea Nacional Catalana zit op die lijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER