Direct naar artikelinhoud
Bende Van Nijvel

Jef Vermassen: "Ik denk dat ik weet wie er achter de Bende van Nijvel zit"

Jef Vermassen.Beeld BELGA

Advocaat Jef Vermassen denkt te weten wie er achter de Bende van Nijvel zit. Hij zegt dat de waarheid eigenlijk "al lang bekend is, maar dat die angstvallig wordt achtergehouden".

"We moeten zeker en vast zoeken in de richting van Staatsveiligheid van die tijd en de Groep Diane. Dan ook terrorisme. Mensen die liever in de samenleving dictatuur hebben en die liever hebben dat het anders is dan de democratie die we kennen", zegt Vermassen aan TV Oost in een interview aanleiding van zijn nieuwe boek. "Het is een vervlechting van criminele milieus en van administraties van toen. Ik vermoed dat de namen in het dossier gekend zijn, maar dat dat potje dicht gehouden moet worden." 

Vermassen stelt dat de waarheid wordt achtergehouden. "Ze hadden het al lang kunnen doen, maar het mag blijkbaar niet. Maar het moet boven komen. We zullen er misschien nog eens 10 jaar moeten bijdoen, de termijn nog eens moeten verlengen. De waarheid mag precies niet aan het licht komen, dat vind ik vreselijk voor de samenleving. En ik hoop dat ze er komt, en daarom steek ik ook mijn nek uit", zei de advocaat aan TV Oost.

'De waarheid mag precies niet aan het licht komen, dat vind ik vreselijk voor de samenleving'
Jef Vermassen

In de zaak van de Bende van Nijvel treedt Vermassen op als raadsman voor David Van de Steen, die bij de overval op de Delhaize in Aalst op 9 november 1985 zijn ouders en zijn zus verloor. Bij die hold-up kwamen acht mensen om het leven. Het gerechtelijk onderzoek naar de Bende zou normaal dertig jaar na de overval verjaard zijn, maar door een wet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) kregen de speurders tijd tot 2025.

De Bende van Nijvel pleegde tussen 1983 en 1985 verschillende brutale overvallen, vooral op warenhuizen, en maakte 28 dodelijke slachtoffers. De pistes van de Groep Diane, een speciale eenheid van de Belgische rijkswacht, en de Staatsveiligheid in de jaren 80 circuleren al langer in het onderzoek.