Gaat je kind straks met de fiets naar school? Leg de weg eerst samen een paar keer af

© joris herregods

Nog drie dagen en het is weer zo ver. Terug naar school. Gaat je kind met de fiets naar school, is het zeker nuttig om tijdens deze laatste vakantiedagen samen eens de weg af te leggen en je kind op alle mogelijke gevaren te wijzen. Zorg ook dat de fiets tiptop in orde is.

tg

Waar steek je het veiligst over, waar moet je extra opletten voor auto’s die plots van een parkeerterrein kunnen komen, waar kan je beter binnendoor rijden, enzovoort. De weg naar school ligt vaak vol gevaren. Omdat niet alle automobilisten voldoende rekening houden met fietsers of omdat een moment van verstrooidheid genoeg kan zijn. Daarom is het nuttig om je kinderen goed voor te bereiden en ze, zonder ze schrik aan te jagen, goed te wijzen op de mogelijke gevaren van de weg.

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen alleen naar schoolfietsen?

“Studies hebben aangetoond dat kinderen ongeveer vanaf de leeftijd van 10 jaar in staat zijn om alleen in het verkeer te fietsen. Uiteraard speelt de opgedane ervaring van je kind een belangrijke rol. Veel hangt ook af van het traject: soms is het veilig omdat er weinig verkeer is, omdat de voertuigen traag rijden, of omdat het fietspad goed afgescheiden is van het verkeer. Andere trajecten blijven minder veilig, zelfs voor volwassen fietsers: het verkeer rijdt aan hoge snelheden, er zijn veel vrachtwagen...”, zegt het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV).

Zorg dat de fiets in orde is

Alles begint natuurlijk met de fiets zelf. Geen slepende wielen, geen piepende ketting omdat ze in geen maanden gesmeerd werd. Zorg dat de remmen goed werken, dat de banden in goede staat zijn en dat het zadel op de juiste hoogte staat. De reflectoren moeten proper zijn en de fietslichten moeten werken van zodra het donker wordt. Zorg er ook voor dat als je kind geen rugzak gebruikt maar de boekentas, dat die op een veilige bagagedrager kan vervoerd worden. Koop ook een degelijke snelbinder zodat de boekentas er bij de eerst hobbel op de weg niet afvalt.

Stippel met je kind de veiligste weg uit

De kortste weg is niet altijd de veiligste weg. Bekijk daarom hoe je kind het best van thuis naar school fietst. En terug. Volgt hij de grote weg waar een fietspad ligt. Of neemt hij toch beter een binnenweg met weinig verkeer?

Leg de weg samen een paar keer af

Je kan het allemaal wel goed uitleggen, het best is dat je de weg een paar keer samen aflegt. Nu is het moment daarvoor, enkele dagen voor het begin van het schooljaar. Samen fietsend kan je best tonen waar de gevaarlijke punten zijn, waar je kind het veiligst oversteekt. Hou je als ouder strikt aan de verkeersregels. Want het is moeilijk om je kind op te leggen hoe hij of zij zich in het verkeer moet gedragen, als je zelf niet het goede voorbeeld geeft.

Moedig je kind aan tijdens de rit. Bij je aankomst bespreek je wat goed was en wat minder goed.

Fiets achter je kind

© jef collaer

Waar moet je als ouder fietsen: voor, achter of naast je kind? Het is een vraag die veel ouders zich stellen als ze samen met hun kind naar school fietsen. “Als ze klein zijn, rijd je best links van je kind. Zo vorm je een barrière tussen je kind en het verkeer. Wanneer het al wat meer ervaring heeft, kan je achter hem of haar rijden. Door achter je kind te rijden, kan je het goed in het oog houden en eventueel corrigeren waar nodig.

Tips voor veilig fietsen

Fietservaring of niet. Op weg naar school of gewoon naar een vriendje, het maakt niet uit. Volgende basisregels moet je sowieso tussen je oren knopen:

* Steek altijd je arm uit als je wil afslaan en zoek oogcontact met de bestuurders om er zeker van te zijn dat ze je gezien hebben.

* Kijk om je heen en vooral achter je voor je naar links uitwijkt als een geparkeerde auto je de weg verspert, om een straat in te slaan.

* Pas op voor onverwachte hindernissen zoals een portier dat plots opengaat of een wagen die uit een garage of parking komt gereden.

* Vertraag en stop indien nodig aan kruispunten en rotondes. Zo kan je zien of de weg vrij is vooraleer verder te rijden.

* Rijd niet met voorwerpen die je kunnen hinderen of afleiden. Met andere woorden gsm niet tijdens het fietsen en gebruikt geen oortjes met muziek. Ze leiden je af en zorgen er voor dat je geen auto’s hoort naderen of toeteren.

* Moet je een gevaarlijke weg oversteken, stap desnoods af en steek te voet over.

* Ligt er een spooroverweg op de weg naar school, wijs er je kind uitdrukkelijk op dat als het licht op rood staat of ze horen de bel, hij of zij zeker moet wachten tot wanneer het licht opnieuw wit is. Ook wanneer de trein voorbij is, moeten ze wachten tot de slagbomen opengaan of, als die er niet zijn, tot wanneer het licht weer wit is. Want het kan best zijn dat er nog een tweede trein volgt!

* Met een fluovestje aan ziet het andere verkeer je uiteraard veel beter. Een helm is al helemaal onmisbaar voor de veiligheid van je kind!

Extra alert voor vrachtwagens

Iedereen heeft al gehoord van dodehoekongevallen. Je kan je kind niet genoeg waarschuwen voor het gevaar van vrachtwagens. Als die afslaan kunnen ze je meestal niet zien als fietser. Vorige week nog is een meisje omgekomen in een dodehoekongeval.

Mogen kinderen op weg naar school naast elkaar fietsen?

Fietsers mogen met twee naast elkaar rijden op de rijbaan. Als het kruisen met een voertuig uit de tegengestelde richting onmogelijk is, moet je achter elkaar gaan rijden. Buiten de bebouwde kom moeten fietsers ook achter elkaar gaan rijden als er achter hen een voertuig nadert.

Op een fietspad mag je steeds met twee naast elkaar fietsen, op voorwaarde dat je (bij het kruisen of het inhalen) de andere tweewielers niet hindert.

Vertrouw nooit op anderen

Wanneer je kind samen met vriendjes naar school fietst, zorg dat ze zich niet laten beïnvloeden door het gedrag van anderen. Maak je kind duidelijk dat ze zelf moeten kijken en niet naar anderen moeten luisteren. Als een vriendje nog snel voor een aankomende wagen wil overrijden, moet je kind weten dat hij of zij dat niet moeten nadoen en wachten tot het veilig is om over te steken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen