Direct naar artikelinhoud

Telex

BOEKEN. Lieke Kézér heeft met De afwezigen de beste Nederlandstalige debuutroman van het voorbije jaar geschreven. De Nederlandse schrijfster kreeg De Bronzen Uil uitgereikt op Het betere boek. Volgens de jury ontroert het boek zonder sentimenteel te worden en beklijft het zonder moraliserend te zijn. Kézér ontvangt een bronzen beeld van een uil en 5.000 euro.

TV. Matthias Schoenaerts mag zijn tv-serie met Robert De Niro en Julianne Moore voorlopig vergeten. Met dank aan Harvey Weinstein. Amazon zou de reeks samen met The Weinstein Company maken, maar de internetgigant trok er de stekker uit na de schandalen rond Weinstein. Diezelfde Weinstein is overigens ook per direct uit de organisatie achter de Oscar-filmprijzen gezet.

MUZIEK. Het radiopubliek houdt van standvastigheid, en dus stemden de StuBru-luisteraars 'Universal Nation' van Push opnieuw op de eerste plaats van The Greatest Switch. Het nummer stond vorig jaar voor het eerst op het hoogste trapje. De top drie kleurde volledig Belgisch: op twee staat 'The First Rebirth' van Jones & Stephenson, gevolgd door 'Synrise' van Goose.

FILM. Acteurs zetten zichzelf ook graag eens in de bloemetjes en dus reikte de Acteursgilde voor het eerst haar eigen prijzen uit. Peter Van den Begin werd bekroond tot meest gewaardeerde acteur in film en theater. Andere winnaars waren Ruth Becquart en Josse De Pauw (allebei voor Chaussée d'amour), Janne Desmet (Chasse patate van Studio Orka) en Viviane De Muynck (Sprakeloos).

STRIP. Een originele cover van het Franstalige Asterix-album De ronde van Gallië heeft op een veiling in Parijs een recordprijs van 1.449.000 euro opgebracht. De illustratie was geschat op 180.000 à 200.000 euro. De cover van een ander album van Asterix, Het ijzeren schild, ging van de hand voor 1.197.000 euro.

FILM. Iedereen weet dat Facebook belachelijk streng omgaat met naakt, maar voor pr-mensen is dat meteen ook een handigheidje om in de media te komen. Wie wat blote borsten stopt in de trailer van Patser, de nieuwe film van Adil El Arbi en Bilall Fallah, weet wat er zal gebeuren. Facebook schrapte de trailer en de pr-afdeling was er als de kippen bij om een persbericht uit te sturen. Missie geslaagd dus. Ze halen er zelfs het laatste berichtje in deze Telex mee.