© AP

Catalonië krijgt nieuwe deadline: Spanje eist uiterlijk donderdag antwoord

De Catalaanse minister-president Carles Puigdemont heeft in een brief aan de regering in Madrid niet duidelijk geantwoord op de vraag of Catalonië nu de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen of niet. Puigdemont vroeg twee maanden uitstel, de Spaanse regering heeft hem tot donderdag de tijd gegeven.

bvb

De Spaanse premier Mariano Rajoy (Partido Popular) verwachtte vandaag een ondubbelzinnig antwoord uit Catalonië op de vraag of Carles Puigdemont vorige dinsdag nu wel of niet de onafhankelijkheid uitgeroepen.

Twee uur voor het verstrijken van de deadline antwoordde Puigdemont in een brief. Daarin geeft Puigdemont geen duidelijk antwoord op de vraag, maar vraagt hij wel twee maanden uitstel voor de onderhandelingen over de onafhankelijkheid van Catalonië.

Hij benadrukte dat hij een “democratisch mandaat” gekregen heeft, maar tegelijkertijd vroeg hij om twee maanden uitstel, om onderhandelingen met de Spaanse regering mogelijk te maken.

Onafhankelijk of niet?

“De Catalaanse minister-president Puigdemont heeft niet geantwoord op de vraag of hij de onafhankelijkheid van Catalonië heeft uitgeroepen of niet”, zegt de Spaanse vicepremier. “De vraag was overigens eenvoudig”.

De gevraagde twee maanden uitstel krijgt Puigdemont niet. De Spaanse regering heeft de nieuwe deadline opgelegd: de Catalanen hebben tot donderdag de tijd om een antwoord te formuleren. Indien ze dat niet doen, zal de Spaanse regering artikel 155 in werking zetten om de autonomie van de regio in te perken.

Hoe is het zo ver kunnen komen?

Vorige week dinsdag had de Catalaanse leider tijdens een toespraak in het Catalaanse parlement gezegd dat hij een mandaat had gekregen om van zijn regio een onafhankelijke staat te maken, maar dat hij die onafhankelijkheid enkele weken uitstelde om de dialoog met de centrale regering in Madrid kansen te geven. Madrid had daarop ter verduidelijking gevraagd of daarmee de Catalaanse onafhankelijkheid was uitgeroepen, maar in een ontwijkend antwoord stelde Puigdemont maandag enkel dat de Catalaanse onafhankelijkheid de komende twee maanden het onderwerp moet vormen van onderhandelingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER