Kwart jobstudenten durft niet op sollicitatiegesprek gaan

60 procent zoekt liever online naar studentenjob, blijkt uit sollicitatie-onderzoek van Deltaworx. 27 procent van de jobstudenten heeft schroom wanneer ze voor een sollicitatie persoonlijk moeten langsgaan bij hun potentiële werkgever. Studenten voelen zich veel comfortabeler als ze verschillende jobs van achter een scherm kunnen zoeken.

mal

Een centje bijverdienen tijdens de studies klinkt voor veel studenten aantrekkelijk, maar ze stoten vaak op drempels bij het vinden van een geschikte job. Uit een onderzoek van Deltaworx blijkt dat ze het gebrek aan ervaring de grootste drempel vinden om te solliciteren (55%), en vaak op internet te weinig informatie vinden over de job om de sprong te wagen (54%). Meer dan een kwart van de studenten gaf bovendien aan zich liever niet persoonlijk aan te bieden bij een potentiële werkgever.

De angst om zich persoonlijk aan te bieden is begrijpelijk: veel studenten hebben dat nog nooit eerder gedaan. Vaak hebben ze dan ook schrik om afgescheept te worden wegens een gebrek aan ervaring. Ze blijven liever dicht bij wat ze kennen: uit een bevraging blijkt dat ze liefst een job zouden zoeken via een app, een website of persoonlijke kennissen. “Waarom zou je ook uren willen kwijtspelen aan verschillende sollicitatierondes als je het via je vertrouwde omgeving kan klaarspelen?” zegt Jeroen Poels van Deltaworx.

AirBNB

Om voor studenten en werkgevers de zoektocht naar elkaar te vergemakkelijken, lanceert Deltaworx deze week de Delta App, een soort van ‘AirBNB voor studentenjobs’. Net zoals bij AirBNB werkt de app op basis van vraag en aanbod. Jobstudenten kiezen voor een reeks aangeboden jobs binnen hun interesseveld op momenten dat het hen uitkomt. Bovendien heeft de app, net zoals AirBNB, een feedbacksysteem, waarbij werkgevers feedback kunnen geven over het gepresteerde werk. In een latere fase zullen de studenten ook de werkgevers kunnen beoordelen. Op die manier kunnen beide partijen leren van elkaar en zichzelf verbeteren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer