© Isopix

Ook Björk komt met pakkende getuigenis: "Ongewenste intimiteiten waren de norm"

Aan de stroom aan getuigenissen over ongewenste intimiteiten in de filmwereld lijkt voorlopig geen einde te gaan komen en ook Björk heeft zich nu bij dat rijtje aangesloten. In een bericht op Facebook deelde ze een anekdote mee over een Deense regisseur. "Ik werd me er bewust van dat het een universeel gegeven is dat regisseurs hun actrices mogen aanraken en lastigvallen", klinkt het.

flb

In feite heeft Björk, op een samenwerking met haar ex-partner Matthew Barney, maar één echte hoofdrol in een film achter haar naam staan: 'Dancer In The Dark'. Dat het bij die ene prent gebleven is, zou wel eens veel te maken gehad kunnen hebben met het feit dat de opnames voor haar geen al te aangename ervaring waren geweest. In 2000 werd al duidelijk dat het niet bepaald boterde tussen de haar en de beroemde regisseur Lars von Trier waarmee ze de film draaide, maar nu ging ze nog een stapje verder.

In het licht van de onthullingen in verband met Harvey Weinstein, heeft ook de IJslandse een getuigenis gedeeld op Facebook. Ze verwijst daarin naar een "Deense regisseur", velen nemen dan ook aan dat het om von Trier gaat. "Het werd me toen ik in de job van actrice rolde al snel duidelijk dat ongewenste intimiteiten de norm waren en er wel een dozijn medewerkers was die dat gedrag mogelijk maakte en zelfs aanmoedigde. Ik werd me er bewust van dat het een universeel gegeven is dat regisseurs hun actrices mogen aanraken en lastigvallen. Toen ik de regisseur herhaaldelijk afwees, strafte hij me door de illusie te creëren dat ik een moeilijke was om mee te werken", klinkt het.

Spelletje

Het kostte haar naar eigen zeggen een jaar om ervan te herstellen. Dat lukte dankzij haar sterkte, haar team en net omdat ze maar weinig acteerambities had. "Toch maak ik me zorgen dat dat voor andere actrices die met hem werkten niet het geval was. Hij was zich volledig bewust van het spelletje dat hij speelde en ik ben er zeker van dat de film die hij erna maakte was gebaseerd op zijn ervaringen met mij omdat ik de eerste was die tegen hem in opstand kwam. Laat ons hopen dat dit statement een steun kan zijn voor actrices en acteurs. Laat ons dit een halt toeroepen."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer