Vlaamse ISIS-bruid die naar Syrië wou vertrekken “voor de liefde”, schuldig aan terroristische activiteiten

Een jonge vrouw die op haar 18de levensjaar naar Syrië wou afreizen om bij haar vriend te zijn die voor Islamitische Staat (ISIS) vocht is schuldig aan hulp aan een terroristische groep. Haar verdediging opperde nog dat ze “enkel voor de liefde” ging, maar daar had de Gentse correctionele rechtbank maandag geen boodschap aan.

adm

De beklaagde kreeg de gunst van de opschorting maar het is de eerste keer dat de rechtbank oordeelt dat de wil om een gezin te stichten met een ISIS-strijder en “het helpen bevolken van het kalifaat” volstaat om deel te nemen aan een terroristische groep.

De vrouw werd geboren in Syrië, maar ze groeide op in België. Ze was 18 toen ze in mei 2015 tegengehouden werd op de luchthaven van Zaventem. Ze stond in contact met Sahil A., die in oktober 2014 naar Syrië was getrokken om bij ISIS te strijden. De beklaagde wordt ervan verdacht dat ze materiële en logistieke steun wilde verlenen aan de terreurorganisatie.

“Voor de liefde”

De verdediging had de vrijspraak gevraagd omdat de vrouw “voor de liefde ging” en “niet bezig was met terroristische activiteiten”, aldus haar advocaat Jaak Haentjens.

Het openbaar ministerie stelde dat het bevolken van het kalifaat een vorm van deelname aan een terroristische groep is en verzette zich tegen de vrijspraak. De loutere intentie om af te reizen naar Syrië om in het kalifaat te gaan wonen was genoeg voor de een veroordeling.

“Verliefdheid is geen vrijgeleide om misdaden te plegen”, zei rechtbankvoorzitter Anthony Van Mol. “Door bereid te zijn af te reizen naar het kalifaat en te huwen en een gezin te stichten, had ze de intentie het kalifaat te bevolken met gelijkgezinden en het op die manier in getalsterkte te laten groeien.”

Haar straf is opgeschort, maar ze kreeg wel strenge voorwaarden opgelegd. Zo mag ze geen nieuwe feiten plegen, moet ze haar gsm-nummer aan de politie doorgeven zodat ze haar surfgedrag kunnen monitoren, ook moet ze haar studies afmaken om vervolgens werk te zoeken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen