Zo verwerk je een gebroken hart na een scheiding

Na vijf jaar huwelijk gingen de Britse Sara Davison en haar man uit elkaar, maar de scheiding verliep allesbehalve vlot. Toch heeft ze een manier gevonden om de zaak heel praktisch aan te pakken en die tips bundelt ze nu in een boek: ‘Uncoupling: How To Survive And Thrive After Break-up And Divorce’.

vwh

Toen Sara de lade van haar nachtkastje opende, trof ze een doosje met contactlenzen aan. Zij droeg geen lenzen, haar man ook niet. Ze deed de lade weer dicht en hield de informatie een tijd lang voor zich, ook al wist ze op dat moment al dat er iets veranderd was in haar leven. Zes weken erna confronteerde ze hem met wat ze had gevonden en toen brak hij haar hart. “Ik dacht even dat mijn leven voorbij was. De breuk was hard, heel complex omdat we samen een zaak runnen en er waren tal van incidenten die me bijna hebben gekraakt. Het was moeilijk om te beseffen dat mijn man plots een vreemde was”, zegt Sara in een interview met The Daily Mail.

Uit haar eigen miserie is ook iets positiefs gekomen: ze is professioneel actief als scheidingscoach en heeft net een boek uit met haar eigen ervaringen in de vorm van tips voor mensen die door hetzelfde moeten.

Laat zijn affaire los

“Of je nu samenblijft of uit elkaar gaat: haat knaagt aan je. Je kan pas opnieuw beginnen - samen of alleen - als je het loslaat. Dat vergt tijd. Beseffen dat je partner niet is wie je dacht, kan je vooruit helpen.”

Ken je vrienden

“Sommige professionelen zullen je leven binnenwandelen, denk aan een advocaat, een financieel adviseur en misschien een therapeut. Ook je bestaande vrienden zullen een belangrijke rol krijgen in je leven, maar weet dat sommigen zullen doordrammen over de scheiding. Probeer je te omringen met steunende mensen en vrienden die je helpen om een nieuwe focus te zoeken. Deel geen intieme info met kennissen.”

Zoek een positief kantje

“In het begin is het bijzonder moeilijk om een positieve kant te zien aan je scheiding. Je kan jezelf daarin trainen: denk aan een slechte situatie en doe je uiterste best om het voordeel ervan in te zien. Focus je een halve minuut op dat positieve en schrijf het op een briefje. Kleef dat briefje op een plek waar je dagelijks een paar keer passeert.”

Kick af van je ex

“Maak een lijst op met de zaken die in je huwelijk niet liepen zoals je wou en je ronduit ongelukkig maakten. Schrijf er ook bij welke situaties je nooit meer wil meemaken in een nieuwe relatie. Besef dat de persoon op wie je verliefd werd niet meer bestaat en spreek zijn naam niet meer uit. Tenzij je kinderen hebt, hoef je hem ook nooit meer te zien. Is contact toch onvermijdelijk, benader hem dan via je notaris en laat je vooral niet gaan op sociale media of aan de telefoon.”

Wees vriendelijk zonder meer

“Denk je dat je ex op hetzelfde evenement zal zijn als jij? Bereid je dan alvast in je hoofd voor op de situatie. Maak je mooi en wees vriendelijk. Lach en vraag hoe het met hem of haar gaat, maar voel je niet verplicht om te blijven praten. Dit geldt ook voor als je hem onverwachts tegenkomt. Zo ben je altijd de sterkste partij.”

Maak een break-up bucket list

“Wat wil je doen in je leven, maar kon tot voor kort niet omdat je ex er geen zin of interesse in had? Schrijf het op en werk puntje per puntje af . Misschien wil je al lang een strandvakantie boeken maar kon dat niet omdat hij geen strandtype is.”

Zie een mooie toekomst

“Veel mensen zijn er kapot van als hun ex een relatie begint met iemand anders. Hier is het de kunst om je aandacht niet op hem te vestigen, maar op je eigen toekomst vol mooie kansen. Als je een positief toekomstbeeld voor jezelf kan vormen, dan zal je de ontwikkelingen in zijn nieuwe leven beter kunnen plaatsen.”

Date als therapie

Zelf daten kan moeilijk zijn omdat het de pijnpunten van je vorige relatie misschien blootlegt, maar het is ook een goede manier om jezelf in de goede richting te duwen. Het helpt je om te weten wat je wil en absoluut niet meer wil in een nieuwe relatie. Waag de sprong, maar baken je grenzen af en beloof aan jezelf om geen uitzonderingen te maken. Dan krijg je op een dag een goede match.

Verander praktische dingen en neem zo afscheid van leven dat jullie samen hadden

- Ga via een andere weg naar je werk - Ga boodschappen doen in een andere supermarkt - Richt je huis anders in, zodat je niet meer ziet op welke stoel hij altijd ging zitten - Ga voor een nieuw kapsel en koop de kleren die je wil, maar die hij niet graag zag

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer