Direct naar artikelinhoud
China

China bespaart: geen scampi op het partijcongres

'Chinese droom, droom van het volk', leest deze affiche. President Xi Jinping profileert zich graag als 'gewone man'. Dus moet ook het partijcongres besparen.Beeld AFP

Het is crisis voor iedereen, denkt de Chinese president Xi Jinping, dus moet ook zijn partij besparen. Op het grote partijcongres staan dit jaar geen scampi of zeekomkommer op het menu. Ook het gratis kapsalon is er niet bij.

De Communistische Partij in China trapt woensdag haar vijfjaarlijkse partijcongres af. Daar wordt de tweede ambtstermijn van president Xi Jinping ingeluid. En dat gebeurt dit jaar met iets minder grandeur dan vroeger.

De voorgaande partijcongressen gingen namelijk met een zekere mate van luxe gepaard. Daar wil Xi, de zelfverklaarde man van het volk, komaf mee maken. Het congres moet de buikriem aanhalen. Dat valt van de menukaart af te lezen. Daar staan dit jaar geen scampi of zeekomkommer op. Alle maaltijden worden vervangen door meer bescheiden buffetten.

Bloemen noch fruitmanden

Ook worden de partijleden niet meer ontvangen met grote wimpels of weelderige bloemstukken. En op de hotelkamers vinden zij geen fruitmanden terug. Ook gratis extraatjes als het gratis kapsalon of kleermakers zijn verleden tijd.

Het partijcongres 2.0 is een voorbeeld van Xi's aanpak inzake verspilling. Hij houdt er niet van en geeft zelf het goede voorbeeld. Op ambtsreizen eet hij, althans in het openbaar, voornamelijk eenvoudige maaltijden. Ook zijn partijgenoten moeten zich trouwens aan de regel houden. Hij strafte namelijk al ruim 1,3 miljoen van hen, in het kader van zijn anticorruptieprogramma. Het 'sobere' partijcongres is dus een nieuw voorbeeld.