© PHOTOPRESS.BE

VTM zendt voortaan ook veldrijden uit

Aan de kapel in Geraardsbergen werd maandagmiddag het programma voorgesteld van de BRICO-crossen, zes crossen die voortaan door de commerciële zender VTM worden uitgezonden. Het gaat om enkele losse crossen die de krachten gebundeld hebben.

Met de openingscross op 11 september in Geraardsbergen en de afsluiter op 12 februari in het Nederlandse Hulst staan twee nieuwe wedstrijden op het programma.

Eerder dit jaar stapte VTM samen met enkele sponsors in het wielrennen op de weg met de Napoleon Games Belgian Cycling Cup, tien koersen in Vlaanderen en Wallonië die live worden uitgezonden, nu wordt ook de stap in het veldrijden gezet.

Eerder pakte Geraardsbergen al uit met een nieuwe cross op 11 september. Maandagmiddag raakte bij de voorstelling bekend dat er vijf andere veldritten, onder de naam BRICO-crossen, worden georganiseerd en uitgezonden via VTM.

Het programma:

zondag 11 september 2016: cross Geraardsbergen (nieuw)

zaterdag 8 oktober 2016: cross Meulebeke

zaterdag 15 oktober 2016: cross Kruibeke

vrijdag 30 december 2016: cross Bredene

woensdag 1 februari 2017: cross Maldegem

zondag 12 februari 2017: cross Hulst (Ned) (nieuw)

"Klassiekers van de toekomst"

"De Napoleon Games Belgian Cycling Cup wordt gesmaakt door het publiek", zegt chef sport Peter Denruyter van VTM Nieuws, "de instap naar het veldrijden is een mooie volgende stap." Aan de kapel in Geraardsbergen werd het nieuwe project voorgesteld, een idee dat vorm kreeg bij Chris Mannaerts, vroeger commentator op Vier en thans actief als manager bij Crelan-Vastgoedservice en aan de slag ook bij Sport ID, dat verscheidene projecten op poten zet. "Het is al langer een droom om crossen te organiseren, maar in april kreeg het idee ook echt vorm. Er komen twee nieuwe crossen (Geraardsbergen en Hulst, red) en vier bestaande lossen crossen worden voortaan ook onder de koepel van de BRICO-crossen georganiseerd en, wat ook belangrijk is, live uitgezonden via VTM. Een goede zaak voor het veldrijden, we willen kwaliteit aanbieden, voor het publiek, de vips en de renners."De cross in Geraardsbergen schiet het seizoen op gang dit jaar, volgend jaar zal dat de cross in Eeklo zijn, daarna is het opnieuw de beurt aan Geraardsbergen. VTM zendt de zes crossen uit. "Veldrijden is immens populair", aldus chef sport Peter Denruyter van VTM Nieuws. "Al vaker werd ons gevraagd waarom we geen crossen in ons aanbod hadden, maar dan was het antwoord simpel: een uitzending van één cross is voor ons geen optie, we willen iets dat regelmatig terugkeert. In dit project geloven we sterk. Veldrijden zit in het hart van elke Vlaming, is een familiegebeuren en VTM is een familiezender en iedereen zal op een open net de crossen kunnen volgen. Dit is een mooi project en we willen, net zoals we dat bij de Napoleon Games Cycling Cup doen, sterke uitzendingen maken."Commentatoren van dienst zijn Merijn Castelyn en Roland Liboton. Er is ook aandacht voor de vrouwen en de jeugd, beloften en elite rijden samen hun cross. De zes crossen maken geen deel uit van een klassement zoals de Wereldbeker of Superprestige, het gaat om zes losse crossen die voortaan onder de koepel van BRICO-crossen live worden uitgezonden. Het contract loopt al zeker voor drie seizoenen. "Voor niet-klassementscrossen is het niet altijd makkelijk om in leven te blijven", aldus nog Mannaerts, "dat genre wedstrijden wordt dikwijls naar de achtergrond gedreven door de gevestigde waarden. Toch geloven wij dat ze de klassiekers van de toekomst kunnen worden en is het een goede zaak dat die crossen voortaan op een open net worden uitgezonden."

Tim Merlier kijkt al uit naar "zware cross in Geraardsbergen"Meer dan 18 jaar nadat Marc Janssens er zich tot Belgisch kampioen kroonde, is de Muur van Geraardsbergen opnieuw het strijdtoneel van een belangrijke veldrit. Op 11 september wordt het veldritseizoen er op gang geschoten met een cross op en rond de Muur.

Geraardsbergen is geen onbekend terrein in veldritland. Zowel in 1996 als 1997 won Mario De Clercq al een cross op de flanken van de Muur, in januari 1998 pakte Marc Janssens er zijn tweede van drie nationale titels. Het was de laatste keer dat er toen een veldrit werd georganiseerd, nu kunnen veldrijders er zich opnieuw met elkaar meten. "Het zal een mooie waardemeter zijn", zegt veldrijder Tim Merlier, die uit de streek (Wortegem-Petegem) afkomstig is. "Het is de eerste cross van het seizoen, je zal meteen weten hoe ver je staat, of de conditie goed is en hoe het met de anderen is gesteld. Het is een mooi, maar wel lastig parcours, veel omhoog en omlaag, echt goed om eens de benen te testen en daarna dan naar de Wereldbekerwedstrijden in de Verenigde Staten te trekken."

Uiteraard was ook burgemeester Guido De Padt (Open Vld) opgetogen met de organisatie van de nieuwe cross. "De Muur wordt geassocieerd met wielrennen, al jaar en dag, het is mooi dat er nu ook opnieuw een veldrit wordt georganiseerd. Het publiek zal de renners meerdere keren kunnen zien, op en rond de Muur, het zal ongetwijfeld een spannende strijd worden."Wereldkampioen Wout van Aert, Tom Meeusen en Kevin Pauwels hebben reeds hun deelname toegezegd.

© gjg

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer