Direct naar artikelinhoud
LGBT

Aartsconservatieve Sessions zet ervaren strafpleiter op moordzaak transgender. Maar op lof hoeft hij niet te rekenen

Justitieminister stuurt een federaal aanklager naar Iowa voor de moordzaak op een transgender-tiener.Beeld AFP

Washington stuurt een federale aanklager naar Iowa voor een lokale moordzaak op een transgender. Dat is zeer uitzonderlijk, maar nog opmerkelijker is de opdrachtgever: Jeff Sessions. De aartsconservatieve justitieminister ontnam de lgbt-gemeenschap zelf een deel van haar wettelijke bescherming.

In het plaatsje Burlington staat een 23-jarige man terecht voor de moord op de toen 16-jarige Kedarie Johnson, die maart vorig jaar werd doodgeschoten. Een haatmisdrijf, vermoeden justitie en nabestaanden; Johnson was een transgender die zich identificeerde als man en vrouw.

Het ministerie in Washington stuurt nu een ervaren strafpleiter naar Burlington om zich in de zaak te mengen. Op zich al een zeldzame stap, die het ministerie alleen neemt als ze bijzonder belang hecht aan een bepaald rechtsgebied - in dit geval transgenderdiscriminatie. Des te opvallender is dat Sessions zélf de detachering heeft geopperd, zo bericht de New York Times.

Twitter bericht wordt geladen...

Want juist onder Sessions verloor de lgbt-gemeenschap een deel van haar rechten. Als senator van Alabama stemde hij tegen een wetsuitbreiding die transgenders beter moest verdedigen tegen haatmisdrijven. Als minister zette hij een streep door Obama's richtlijnen voor vrije toiletkeuze voor transgenders. En deze maand nog verklaarde hij dat zijn ministerie lgbt'ers niet langer beschermt tegen discriminatie op de werkvloer. De prioriteit die Sessions nu geeft aan de moordzaak in Iowa komt, kortom, als een verrassing.

Individuele bescherming

"Dit is slechts een voorbeeld van de ministers vastberadenheid om (...) de burgerrechten van alle individuen te beschermen", zei een woordvoerder tegen de Times. Het is Sessions' opvatting van burgerbescherming in een notendop: individueel, niet collectief. Sessions heeft de aanpak van haatmisdrijven tot een speerpunt van zijn beleid gemaakt. Maar anders dan de regering-Obama richt Sessions zich louter op afzonderlijke zaken, waarbij hij een daadkrachtig optreden niet schuwt, getuige ook zijn recente stap. Voor een bredere aanpak van discriminatie - tegen transgenders, bij de politie - voelt de minister echter weinig.

Dit is hetzelfde als wanneer hij benzine en lucifers zou uitdelen en dan een klopje op de schouder verwacht omdat hij iemand vervolgt voor brandstichting
Sharon McGowan, Lambda Legal

Lgbt-belangengroepen bekijken de stap van Sessions daarom met argwaan. Waardering voor zijn inmenging is er wel, maar ze vinden het vooral hypocriet. "Dat Sessions nu erkenning wil voor het vervolgen van haatmisdrijven tegen transgenders, is hetzelfde als wanneer hij benzine en lucifers zou uitdelen en dan een klopje op de schouder verwacht omdat hij iemand vervolgt voor brandstichting", schreef Sharon McGowan van lgbt-organisatie Lambda Legal.

Tegen de benoeming van Sessions tot minister tekenden in februari een miljoen mensen een petitie. Als Republikeinse hardliner geniet hij geen goede reputatie onder Amerikaanse mensenrechtenactivisten.