Venezolaanse president Maduro triomfeert in regionale verkiezingen

Bij gouverneursverkiezingen in Venezuela gisteren, heeft het kamp van president Nicolas Maduro in 17 van de 23 deelstaten gewonnen. De Venezolaanse oppositie wil de uitslag niet erkennen en eist een doorlichting van de verkiezingsresultaten.

"Dit is een duidelijke overwinning van het chavisme (de linkse politieke ideologie van wijlen Hugo Chávez)", klinkt het triomfantelijk bij president Maduro. Zijn regerende socialistische partij (PSUV) behaalt 54 procent van de stemmen bij de regionale verkiezingen in Venezuela. Volgens de Nationale Kiesraad van Venezuela (CNE) winnen de socialisten in 17 van de 23 deelstaten. Slechts vijf deelstaten gaan naar de oppositie. 61 procent van de 18 miljoen stemgerechtigde Venezolanen heeft gisteren z'n stem uitgebracht. 

Maduro's partij verliest wel in twee deelstaten, maar behaalt een belangrijke overwinning in de staat Miranda, hét bastion van de oppositie. Daar werden de twee belangrijkste oppositieleiders, Henrique Capriles en Leopoldo Lopez, buitenspel gezet omdat ze verdacht worden van corruptie en het beramen van een staatsgreep.

Dit is de eerste stembusgang in Venezuela sinds 2015, toen de oppositie na 15 jaar een meerderheid behaalde in het nationaal parlement. In volle crisis en straatprotesten, waarbij zeker 125 Venezolanen omkwamen, twijfelde de oppositie lang om aan de regionale verkiezingen deel te nemen. Voorlopig wint ze maar 5 gouverneursposten. In één deelstaat is het resultaat nog onbeslist. Nochtans hadden verschillende peilingen winst voorspeld in een meerderheid van de deelstaten.

"Ernstige twijfels en verdenkingen"

De oppositie weigert dan ook om de verkiezingsuitslagen te erkennen. Nog voor de officiële uitslagen bekend waren, sprak campagneleider Gerardo Blyde al van 'ernstige twijfels en verdenkingen'. Zo werden volgens Blyde de meeste stembureau's op het laatste moment verplaatst, meestal naar buurten waar aanhangers van de regering wonen. De oppositie eist dan ook een volledige doorlichting van de stembusgang. 

President Maduro heeft al verzekerd dat die er komt: "Wij hebben het volste vertrouwen in de betrouwbaarheid van het kiessysteem. Daarom vraag ik als staatsleider aan de grondwetgevende vergadering, de constituante, om de verkiezingen grondig te laten doorlichten van A tot Z."

Videospeler inladen...

Omstreden volkscomité

In augustus werd het Venezolaanse parlement, gedomineerd door de oppositie, de facto buitenspel gezet door die omstreden grondwetgevende vergadering of constituante. Dat is een volkscomité van regeringsgezinde burgers die de grondwet moeten herschrijven. De Venezolaanse oppositie, maar ook een groot deel van de internationale gemeenschap, erkennen dat volkscomité niet. Welke evaluatie er dus ook komt van de verkiezingen gisteren, het is zeer twijfelachtig of de oppositie daar waarde aan zal hechten.

Verschillende oppositieleiders beschuldigen de regering van regelrechte fraude en roepen op tot nieuwe straatprotesten. Na enkele maanden betrekkelijke rust zou het wel weer eens helemaal kunnen ontsporen in Venezuela.

Meest gelezen