© AFP

Huawei stelt nieuwe smartphone voor en gaat daarmee finaal voor de top in de smartphone-industrie

De Chinese smartphoneproducent Huawei heeft in het Duitse München zijn nieuwste paradepaardje, de Mate 10, voorgesteld. De topsmartphone van Huawei zal in België in de duurste Pro-versie van 799 euro te koop zijn. Dat is een trendbreuk, want tot nu toe zette Huawei in ons land vooral in op het middensegment.

“We hebben de ambitie om met deze toestellen voor het eerst ook in het segment van meer dan 600 euro een rol te spelen”, zegt Dirk Pauwels, country manager voor Huawei in België. De Chinezen zijn op de Belgische smartphonemarkt de nummer drie, na het Amerikaanse Apple en het Zuid-Koreaanse Samsung. In volume zit Huawei volgens hem op 17 à 20 procent marktaandeel, maar in waarde gemeten is dat minder: 10 à 15 procent. Met het duurdere gamma kan dat laatste cijfer opgetrokken worden.

De Mate 10 Pro lijkt op verschillende vlakken op de topsmartphones van de concurrentie. Zo volgt Huawei Apple door de klassieke hoofdtelefoonaansluiting weg te laten. In plaats daarvan levert het bedrijf oortjes via USB-aansluiting mee. Draadloos opladen zoals de nieuwste iPhones en Samsung-telefoons doet de Mate 10 niet, maar Huawei levert wel een krachtige snellader mee. De batterij van 4.000 mAh zou een lange gebruikstijd moeten garanderen. En zoals de andere fabrikanten belooft ook Huawei dat de Mate 10 betere foto’s kan maken bij weinig licht.

Waar willen de Chinezen dan echt het verschil maken? Met AI of artificiële intelligentie, waarbij de smartphone leert uit ons gedrag. Huawei ontwikkelde een nieuwe processor speciaal voor AI, de Kirin 970. Of en hoe die technologie ons leven zal vergemakkelijken, valt nog af te wachten. App-ontwikkelaars bij onder meer Facebook en Google broeden op toepassingen, maar Huawei wil nu alvast de geschikte technologie klaar hebben.

Dat wil niet zeggen dat de AI-mogelijkheden helemaal onbenut blijven in de nieuwe smartphone. De camerasoftware van de Mate 10 herkent bijvoorbeeld objecten (planten, katten, een bril ...) en past de instellingen automatisch aan om de beste foto te maken. In dat proces koppelt de smartphone terug naar een gigantische database van foto’s. Ook tekst wordt vlot herkend. Via de meegeleverde vertaalsoftware kan de smartphone in real time een vertaling leveren van bijvoorbeeld Chinees naar Engels.

De Mate 10 Pro zal in België beschikbaar zijn vanaf 20 november. Daarnaast komt er ook een goedkope uitvoering op de markt, die evenwel niet beschikt over alle snufjes (waaronder de AI-processor) van de Pro-versie. Die Lite-versie zal 349 euro kosten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer