Dieven aan het werk alsof ze eendjes vissen op de kermis, maar hun buit is veel mooier

Bij een inbraak in fietsenzaak Ride in Diest heeft een dievenbende zondagnacht tien peperdure racefietsen gestolen. Om het gesofisticeerde alarmsysteem te omzeilen, gebruikten de daders een “geprepareerde” tak. Er is voor 50.000 euro aan fietsen gestolen.

Alain Trappeniers

Een uiterst gesofisticeerd veiligheidssyteem, met zestien camera's en warmte- en bewegingsdetectoren heeft niet kunnen voorkomen dat een dievenbende zondagnacht er met tien peperdure racefietsen vandoor kon gaan in fietsenzaak Ride aan de Nijverheidslaan in Diest. Om de beveiliging te omzeilen gebruikten de daders een “geprepareerde” tak.

Zoals op de kermis

“Het is als eendjes vissen op de kermis”, aldus zaakvoerder Michael Simms van Ride. “Alleen halen ze met de stok nu geen eendjes boven, maar fietsen met een waarde van 5.000 tot 7.000 euro per stuk.”

Omstreeks 3 uur klommen vermoedelijk vijf daders op het dak van de winkel en openden daar het brandluik. Ze daalden niet zelf in de winkel af maar met een vier meter lange tak met een haak aan visten ze de fietsen een voor een op. “Het waren professionals die de tijd hebben genomen om hun slag te slaan. Pas na een kwartier is het alarm afgegaan omdat een van hen de hand of de arm te diep door het dakraam heeft gestoken”, aldus Simms.

Geen amateurs

Dat het hier niet om amateurs gaat, bewijzen ook de voorbereidingen. “Al in mei van dit jaar zijn enkele van die mannen langsgeweest. Van twee van hen hebben we toen een foto genomen. Ze vielen op omdat ze de camera's bestudeerden en de prijskaartjes controleerden. Toen al was duidelijk dat ze dure modellen zochten”, aldus Michael.

Vermoedelijk dezelfde daders zijn enkele maanden later nog eens gepasseerd. Toen noteerden de uitbaters de nummerplaat van het voertuig, maar het kenteken bleek gestolen te zijn. “De laatste keer dat we ze gezien hebben, was nog maar enkele weken geleden. Toen zijn we die man en vrouw nog gevolgd. Ze hadden hun wagen ver weg geparkeerd. Pas toen ze zich opsplitsten, zijn we ze uit het oog verloren”, luidt het nog.

De politie heeft een onderzoek geopend maar van de daders is vooralsnog geen spoor. Er is voor ongeveer 50.000 euro aan fietsen gestolen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen