© AP

Soldaat kwam vrij na controversiële gevangenenruil, maar bekent nu schuld

De Amerikaanse soldaat Bowe Bergdahl, die na vijf jaar gevangenschap door de taliban vrijkwam bij een controversiële gevangenenruil, heeft maandag voor een krijgsraad schuldig gepleit aan desertie en wangedrag tegenover de vijand.

“Ik heb mijn observatiepost uit eigen beweging verlaten”, zei volgens nieuwszender CNN tegenover de rechter in Fort Bragg de militair. “Ik was mij ervan bewust dat weggaan onwettig was”.

Bowe Bergdahl had zijn militair kamp in de Afghaanse provincie Paktika op 30 juni 2009 om nog niet opgehelderde redenen verlaten. De taliban namen hem enkele uren later gevangen.

Met de taliban gelinkte militanten hielden hem vijf jaar in Pakistan vast, tot Washington instemde met de invrijheidsstelling van vijf talibankaders die in Guantanamo vastzaten. Die omstreden gevangenenruil onder de Democratische president Barack Obama vond in mei 2014 plaats.

Bergdahl (31) riskeert vijf jaar cel voor desertie en levenslang voor wangedrag ten opzichte van de vijand. Maar hij kan nu op een mildere straf rekenen dankzij zijn schuldbekentenis.

“Wangedrag ten opzichte van de vijand” impliceert dat hij met zijn gedrag kameraden in gevaar heeft gebracht. Zo zijn bij het zoeken naar hem drie van hen zwaargewond geraakt.

Op 23 oktober begint de procedure om de strafmaat vast te stellen.

Tijdens de verkiezingscampagne heeft de huidige Republikeinse president Donald Trump de soldaat als een “vuile verrader” die executie verdient gebrandmerkt.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer