Opschorting voor scoutsleider na ongeval met negen jongeren in auto

De politierechtbank van Leuven heeft maandag opschorting van straf verleend aan een 22-jarige man die als toenmalige scoutsleider in de zomer van 2016 een ongeval veroorzaakte in Bertem. In zijn auto zaten negen geblinddoekte scoutsleden.

Alexander V. uit Wuustwezel reed op 12 juli 2016 tijdens een dropping op weg naar Herent tegen een elektriciteitspaal op de Nijvelsebaan in Bertem. De bestuurder verloor de controle over het stuur na een verkeerde handeling met zijn gsm, die diende als gps. In zijn Renault Kangoo zaten negen geblinddoekte scoutsleden, van wie vier zonder gordel in de koffer. Enkele jongeren van 14 en 15 jaar uit Wuustwezel liepen lichte verwondingen op.

In de media kwam van de Vlaamse scoutsleiding veel kritiek op de eigen leider. De advocaat hekelde op het proces Scouts en Gidsen Vlaanderen omdat die het niet opnam voor de vrijwilliger. De beklaagde bleef nog een jaar scoutsleider, maar hield het toen voor bekeken. Voor aanvang van het proces was hij bij alle ouders langsgegaan om zich te excuseren.

De politierechtbank verklaarde V. schuldig aan onopzettelijke slagen en verwondingen en rijden zonder rijbewijs. De rechter sprak de opschorting van straf met probatie uit gedurende drie jaar. Een van de voorwaarden is dat de student bio-ingenieur een sensibiliseringscursus volgt. De burgerlijke belangen worden later behandeld.

Scouts en Gidsen Vlaanderen reageert tevreden op de uitspraak. "Vanuit Scouts en Gidsen Vlaanderen appreciëren we het ‘milde’ karakter van deze uitspraak, dat aansluit bij de cultuur van scouting waar jonge mensen mogen leren uit fouten", klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen