Het Eurostadion: geraakt u er nog aan uit?

Bouwheer Ghelamco presenteerde maandagavond zijn aangepaste plannen voor het Eurostadion aan de omwonenden van Parking C in Grimbergen. Bedoeling is om de mensen op hun gemak te stellen en om ze ook te informeren. Want weet u nog hoe het zit met het Eurostadion? Het is een kluwen geworden waar alleen de echte specialisten nog aan uit geraken. We doen een poging om u wat op de hoogte te houden aan de hand van vier sleutelvragen.

1. Heeft Ghelamco al een bouwvergunning voor het Eurostadion?

Neen. Ghelamco heeft nu een omgevingsvergunning aangevraagd bij de Vlaamse overheid. Dat is een nieuw soort vergunning, die pas in februari van dit jaar werd mogelijk gemaakt. Een omgevingsvergunning moet het makkelijker maken om grote projecten verwezenlijkt te krijgen in Vlaanderen, door alle administratie te bundelen en door alle beslissingsmacht bij 1 overheidsniveau te leggen. (in casu, de Vlaamse overheid).

Die aanvraag voor een omgevingsvergunning is op 2 oktober 2017 ontvankelijk en volledig verklaard. Vanaf die dag is een termijn beginnen lopen van 120 dagen. Die termijn geeft de Vlaamse overheid de kans om de bezwaren die uit het openbaar onderzoek naar boven komen (van 12/10 tot 11/11) te behandelen. Dat betekent dat Ghelamco ten laatste eind januari (het kan ook vroeger) zal weten of het een omgevingsvergunning krijgt. Bovendien kan er dan nog beroep aangetekend worden.  

2. Gooit de fameuze buurtweg op parking C die een vergunning tot voor kort onmogelijk maakte nog roet in het eten?

Normaal niet. De bestendige deputatie heeft de buurtweg geschrapt. Tegen die beslissing loopt er op dit moment nog een beroepstermijn, maar ook al komt er nog een beroep daartegen, het is uiteindelijk de Vlaamse overheid  – in casu Joke Schauvliege – die finaal zal moeten beslissen. En het lijkt weinig waarschijnlijk dat de Vlaamse Overheid hier roet in het eten zou gooien. Zij willen natuurlijk ook niet dat die buurtweg – die op sommige plaatsen zelfs 5 meter onder de grond zit – een project van deze schaal onmogelijk zou maken. Dat zou niet minder dan gezichtsverlies zijn.  

3. Krijgt Ghelamco – als het een vergunning krijgt – het Eurostadion wel nog af voor de openingsmatch van het EK 2020?

Ja, althans dat blijven ze toch beweren bij Ghelamco. Als ze eind januari zouden kunnen starten met de bouw van het Eurostadion, dan zijn ze 18 maanden later klaar. Of dat realistisch is, weet het bedrijf natuurlijk zelf het best. Maar de Gentse Ghelamco-arena (met zijn 20.000 plaatsen wel een pak kleiner) heeft de bouwpromotor wel op 8 maanden tijd kunnen bouwen. “Met die termijn van 18 maanden moet Paul Gheysens eens lachen”, klinkt het in de directe omgeving van de baas van Ghelamco. “Voor hem zit daar zelfs nog rek op. Hij speelt met het idee om er continu 4 ploegen op te zetten.”

Voor 20 november voert de UEFA ook nog een audit uit bij Ghelamco. Die audit moet duidelijk maken of de termijn van 18 maanden wel realistisch is. Ghelamco weet dat die audit er komt en dus lijkt het weinig waarschijnlijk dat ze over die termijn al te optimistisch zouden zijn.

4. Waarom heeft de UEFA zoveel geduld met het Brusselse stadionproject?

De UEFA organiseert in 2020 een Europees Kampioenschap voetbal dat niet langer in 1 land plaatsvindt, maar verspreid wordt over maar liefst 13 landen. UEFA gaat er prat op om de openingswedstrijd te spelen in de hoofdstad van Europa. Brussel dus. Daarom is dit voor de UEFA een symbooldossier geworden.  

Bovendien wil de Europese voetbalbond ook wel dat België over een moderne voetbaltempel beschikt. Ons land staat met de nationale ploeg sinds een paar jaren mee aan de top van het Europese voetbal, maar hinkt achterop als het op infrastructuur aankomt. Landen als Oekraïne, Polen en Portugal –om er maar een paar te noemen-  staan veel verder dan ons land en hebben al enkele jaren geleden moderne voetbaltempels neergeplant.  

Meest gelezen