Facebook versterkt greep op "trending topics" via algoritmes

Facebook vergroot het belang van algoritmes bij de samenstelling van de mix die gebruikers te zien krijgen. De lijst met zogenoemde "trending topics", nieuwsberichten die op een bepaald moment populair zijn in de vriendenkring van een bepaalde gebruiker, wordt binnenkort louter samengesteld door een algoritme.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

De "trending topics" verschijnen in een kolom naast de tijdslijn. Daarin worden nieuwsberichten opgenomen die door Facebook op dat moment "populair" worden geacht. De lijst, die voorlopig enkel zichtbaar is voor Amerikaanse gebruikers, wordt samengesteld op basis van een bepaald algoritme, al benadrukt Facebook dat een team medewerkers die automatische selectie nog controleert.

In dat opzicht kwam de sociaalnetwerksite enkele maanden gelegen al onder vuur te liggen. Omdat Facebook geregeld schermt met mysterieuze algoritmes krijgt de website af en toe kritiek dat het zijn selectie van nieuwsberichten en afbeeldingen manipuleert. Want hoe dat precies gebeurt: daarover wordt allesbehalve transparant gecommuniceerd.

Moderatoren getuigen

Technologiewebsite Gizmodo kwam met het nieuws naar buiten, na verschillende anonieme interviews met moderatoren die voor Facebook werken. Zij beweren dat ze berichten met een progressieve signatuur prominenter uitspelen dan conservatieve posts.

Sommige medewerkers zouden zich ook de vrijheid toeëigenen om zelf "trending topics" naar eigen believen aan de lijst toe te voegen. Het omgekeerde zou ook gebeuren: medewerkers van Facebook zouden zacht worden aangespoord bepaalde onderwerpen in het zogenoemde "populaire nieuws" op te nemen, hoewel ze op zich weinig aandacht trekken.

Facebook ontkent

Facebook ontkent deze verhalen met klem. Ook nu benadrukt het bedrijf dat de evolutie naar het grotere belang van algoritmes net de menselijke invloed op de selectie en promotie van bepaalde Facebookberichten verkleint. Al mogen we natuurlijk niet vergeten dat elk algoritme ooit bedacht en uitgewerkt is door een mens.

Meest gelezen