Dit is het geheim voor perfect, mals stoofvlees
Fan van stoofvlees? Grote kans dat het stoofpotje bij jou uren op het vuur staat te pruttelen … Maar wist je dat je deze Belgische klassieker ook perfect in de oven kunt garen?
Stoofvlees staat traditioneel urenlang op het vuur. Toch is ook de oven heel geschikt om deze lekkernij te bereiden, want hierin valt de temperatuur namelijk veel beter te regelen, bovendien circuleert de warmte gelijkmatig rond de pot. Daardoor vermijd je een aangebakken bodem én door de gelijkmatige temperatuur krijg je malser vlees.
De perfecte oven voor stoofvlees?
Wie nog slimmer is, bereidt stoofvlees in een combi-stoomoven van Miele. Dat toestel werkt met een combinatie van hete lucht en vocht en laat je zelf de gewenste temperatuur én het vochtgehalte instellen. Maak je stoofvlees klaar voor de oven, laat het dan traag garen op een lage temperatuur en voeg regelmatig stoom toe zodat het vlees niet uitdroogt. Zo is mislukken helemaal uitgesloten. En het resultaat? Stoofvlees op sterrenniveau!
Nog enkele tips :
- Laat vlees uit de koelkast altijd eerst op kamertemperatuur komen. Ook het bier moet op kamertemperatuur zijn.
- Het vlees mag nooit koken, want dan wordt het taai.
- Kies voor een gietijzeren stoofpot of een gelijkaardige pot met een dikke bodem.
- Zorg altijd voor voldoende saus om droog vlees te voorkomen en check regelmatig of alles correct gaart.
- De exacte gaartijd is afhankelijk van verschillende factoren: de kwaliteit van je vlees, de hoeveelheden, de eigenschappen van je oven …
Alleszins: hoe langer het stoofvlees de tijd krijgt om te garen, hoe voller van smaak het zal zijn.
De Belgische klassieker! Heerlijk mals stoofvlees
Dit heb je nodig (6 personen) :
1,5 kg rundsvlees (bv. sukade- of riblapjes)
echte boter
bloem
2 uien, fijngesnipperd
5 wortelen, in schijfjes
2 flesjes bruin bier
3 laurierblaadjes
4 takjes tijm
1 bruine boterham
3 el mosterd
handvol peterselie
peper en zout
Zo maak je het :
1. Laat een klont boter smelten op middelhoog vuur. Bestrooi het vlees licht met bloem en schroei dicht in de boter. Zorg dat het vlees een mooi bruin korstje heeft. Kruid ondertussen met peper en zout. Haal het vlees uit de pan.
2. Doe de uien en wortelen in dezelfde kookpot en bak gaar. Voeg vervolgens het vlees toe en blus het geheel met bruin bier.
3. Maak een boeketje van de tijm en de laurierblaadjes met keukentouw en voeg het toe aan het vleesmengsel.
4. Besmeer een boterham met mosterd en leg die met de besmeerde kant naar onder in de stoofpot.
5. Haal de pot van het vuur en zet de stoofpot dan gedurende een paar uur in een op 80 tot 90°C voorverwarmde oven. Die lage temperatuur vraagt wel even geduld. Moet het sneller gaan, kies dan voor een hogere temperatuur, maar ga tot maximum 150°C. Roer sowieso regelmatig en check af en toe of het vlees gaar is. Heb je een Miele combi-stoomoven? Zet de stoofpot dan gedurende 2 uur in de voorverwarmde oven op 120 graden met 60% vochtigheid.
6. Kruid het stoofvlees eventueel met nog wat peper en zout en werk af met verse peterselie.
Meer info over deze ovens vind je op miele.be
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gen Z en millennials eten steeds minder spruitjes: wordt ’s werelds meest gehate groente binnenkort uit de keuken verbannen?
-
Moeilijke eter? Wetenschappers ontdekken erg simpel trucje dat je kan uittesten
Tussen kerst en nieuw volgen de feestmalen elkaar op. Maar aan tafel begint het gemopper. “Ik lust dat niet.” Voor wie met de handen in het haar zit, komt de wetenschap met een nieuw trucje dat je kan uittesten, en het heeft alles te maken met de kleur van het bord. -
Lidl
Fan van cheesecake? Deze plattekaastaart met pomelo smaakt heerlijk fris
Als dessert of als vieruurtje: voor deze plattekaastaart hoef je geen uren in de keuken te staan, terwijl hij toch enorm patisserie-waardig is. Hallo, heerlijk romige smaak van plattekaas in combinatie met kruimeldeeg! De frisse smaak van de pomelo, een kruising tussen pompelmoes en grapefruit, maakt het helemaal af. -
-
Gouden Giro
Van Pogacar over Uijtdebroeks tot Piganzoli: de Gouden Giro-ploeg van Michel Wuyts
-
Livios
Groen, rood, blauw of geel: richt je dak klimaatvriendelijk in met deze slimme tips
Een plat dak kan zo veel meer zijn dan louter de overkapping van je woning. Als je er een klimaatdak van maakt, kan het namelijk ook deel van de oplossing zijn om de klimaatverandering tegen te gaan - of leefbaarder te maken. Wat dat concreet betekent? Bouwsite Livios vraagt het aan Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen. -
Livios
Tuinhuis plaatsen? Alles wat je moet weten over kosten, isolatie en beveiliging
Een tuinhuis ziet er niet alleen leuk uit, het is ook een praktische meerwaarde én verhoogt de veiligheid rond je woning. Je meubels, gereedschap en e-bike staan er immers droog en buiten bereik van mogelijke malafide passanten. Bovendien kan je je tuinhuis omvormen tot een charmant toevluchtsoord op wisselvallige dagen of functionele werkruimte. Bouwsite Livios geeft uitleg over de verschillende types. -
“Ik ben in mijn leven altijd op zoek naar goede, betaalbare wijnen”: Sven Ornelis trots op eigen online wijnhandel
-
Katerproof: pasta op een stokje, cloud bread en 4 andere TikTokrecepten die je in een wip op tafel zet
-
Liefde is ... zoet. Verleid je geliefde met deze 3 verrassende valentijnsdesserts
Niets fijner dan je geliefde met valentijn te verrassen met een zelfgemaakte zoete lekkernij. Foodstylist Sonja Peeters weet precies met welke desserts je het hart van je lieveling (nog meer) verovert. Kies voor een frisse minicharlotte, een krokant aardbeientaartje of een verrassende cheesecake en vier de liefde in stijl. -
Lidl
We love witloof! Vul de wintergroente eens met champignons en druiven
Hé, gij daar! Show some loof, want de week van 1 tot en met 7 februari staat helemaal in het teken van witloof. Steek de lekkere wintergroente eens in een verfijnd jasje en vul met champignons en druiven. Met een krokant gebakken cordon bleu en een notencrumble voor wat extra crunch heb je zo een bordje onversneden comfortfood. -
Vrolijk en energiek van ontbijt tot avondeten? Met deze recepten kom je zonder dip de dag door