Quick fix: 4 x pompoen uit de oven
Een ovenschotel allesbehalve een snelle hap? Vergis je niet: er zijn er voldoende waarbij je vooral de oven het werk laat doen. Wij gingen viermaal aan de slag met pompoen, de herfstfavoriet en hét gedroomde ingrediënt voor een bijzonder smaakvolle, snelle ovenschotel.
Eenvoudigweg lekker! Geroosterde pompoenwedges met feta
Dit heb je nodig :
1 Hokkaido (kleine Japanse pompoen), in partjes
1 teentje knoflook
1 tl korianderzaad
1 tl kurkuma
150 g feta, verkruimeld
olijfolie
een handvol koriander
peper en zout
Zo maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 180°C. Heb je een Miele combi-stoomoven? Kies dan de hetelucht Plus-functie. Leg de pompoenpartjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg de pompoenpitten naast de partjes, die kan je meteen meeroosteren.
2. Meng de knoflook met het korianderzaad, de kurkuma, peper en zout. Sprenkel olijfolie over de pompoenpartjes en wrijf ze in met het kruidenmengsel.
3. Zet zo’n dertig minuten in de oven. Houd de pompoenpitten in de gaten, want die zijn eerder klaar. Wanneer ze poffen, mogen ze uit de oven. De pompoen mag eruit wanneer de partjes gaar en goudbruin zijn.
4. Bestrooi de pompoen met feta en koriander. Lekker met kruidige gehaktballetjes en een slaatje met babyspinazie.
It’s magic! Pompoenspaghetti met kip
Dit heb je nodig (voor 4 personen) :
1 spaghettipompoen (langwerpige, gele pompoen)
2 kipfilets, in stukjes
1 sjalotje
2 teentjes knoflook
300 g kerstomaten
500 g verse spinazie
kippenbouillon
olijfolie
peper en zout
Zo maak je het :
1. Verwarm de oven voor op 200°C. Heb je een Miele combi-stoomoven? Selecteer dan de Hetelucht Plus-functie. Maak met je vork gaatjes in de pompoen en gaar hem gedurende vijf minuten op de hoogste stand in de microgolfoven.
2. Snijd de pompoen op de gaatjes in twee en verwijder de zaadlijsten met een lepel. Besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout.
3. Leg de pompoen met de open kant naar onder op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet veertig minuten in de oven tot de pompoen zacht is. Laat afkoelen.
4. Bak de kipstukjes in een beetje olijfolie tot ze goudbruin kleuren en kruid met peper en zout. Haal de kip uit de pan en bak de ui op een laag vuur. Voeg de knoflook en vervolgens de tomaatjes toe.
5. Voeg de kippenbouillon toe en laat zo’n twintig minuten sudderen tot het vocht gehalveerd is. Voeg de kip toe en roer twee minuten. Voeg vervolgens de spinazie toe tot die geslonken is.
6. Schraap met een vork de binnenkant uit de pompoen los en verdeel de spaghetti over de borden. Giet er de saus met de kippenstukjes over.
Lekker snel & kinderfavoriet. Pompoenpizza
Dit heb je nodig:
1 flespompoen, in blokjes
1 pizzabodem
1 teentje knoflook
1 potje ricotta
1 bolletje mozzarella
olijfolie
peper en zout
een paar blaadjes salie
pompoenpitten
Zo maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 200°C. Kies voor intensief bakken, of het speciale pizza- en quicheprogramma in de Miele-oven. Verdeel de blokjes pompoen op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout. Zet vijftien minuten in de oven.
2. Meng de ricotta met de fijngesnipperde knoflook, peper en zout. Snipper de salie fijn.
3. Smeer het ricottamengsel op de pizzabodem. Scheur de mozzarella in stukken. Verdeel de geroosterde pompoenblokjes, de salie en de mozzarella over de ricotta. Bestrooi met pompoenpitten en zet vijftien minuten in de oven. Serveer met een slaatje.
Comfortfood deluxe : Herfstquiche met pompoen, spinazie en feta
Dit heb je nodig:
1 rol bladerdeeg
150 g spinazie
600 g pompoenblokjes (butternut)
150 g fetakaas
150 g cheddar
2 el ras el hanout
½ ui, fijngesneden
3 eieren
200 ml room
10 sneetjes filet d’anvers – peper en zout
Zo maak je het:
1. Stoom de pompoenblokjes tot ze zacht zijn. Kruid met peper, zout en ras el hanout en laat afkoelen.
2. Stoom daarna de spinazie samen met de ui. Laat afkoelen en goed uitlekken zodat er niet te veel vocht in de quiche terechtkomt.
3. Verwarm de oven voor op 180°C. Kies voor intensief bakken, of het speciale pizza- en quicheprogramma in de Miele-oven. Rol het bladerdeeg uit op de bakplaat en prik er enkele gaatjes in met een vork. Beleg het bladerdeeg met de stukjes pompoen.
4. Maak een volgende laag met het spinazie-uimengsel. Kruid met peper en zout.
5. Meng de room met de eieren en kruid af met peper en zout. Bestrooi de quiche met de cheddar en de fetakaas en verdeel het ei-roommengsel over de taart.
6. Bak de quiche in een voorverwarmde oven gedurende 35 tot 40 minuten op 180°C. Laat nog vijf minuten rusten alvorens te serveren
Klaar voor het ovenschotelseizoen?
De combi-stoomoven van Miele heeft heel wat handige programma’s die elke ovenschotel naar een hoger niveau tillen. Bij het ‘Intensief bakken’-programma, bijvoorbeeld, voorziet de oven meer onderwarmte, gecombineerd met hete lucht. Het is het ideale programma voor een kort gebakken, krokante pizza of een heerlijk smeuïge quiche.
Daarnaast heeft de Miele-oven fantastische grillmogelijkheden. Naast klassiek grillen kan je voor ovenschotels het ‘Circulatiegrill’-programma gebruiken. Het resultaat? Een heerlijke ovenschotel met een zachte binnenkant en een perfect crunchy korstje. Smakelijk!
Meer info over deze ovens vind je op miele.be
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Lidl
We love witloof! Vul de wintergroente eens met champignons en druiven
-
Lidl
Minder vlees eten in 2022? Deze bloemkool-broccoliburger smaakt net zo goed
Ben je van plan om minder vlees te eten dit jaar? Een bloemkool-broccoliburger smaakt net zo goed en leent zich bovendien prima om een winterse aardappelsalade bij te serveren, met walnoten en augurkjes. Wedden dat je zelfs de meest doorwinterde vleeseter overtuigt? -
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit. -
-
Italianen teleurgesteld: hun espresso mag niet op de Werelderfgoedlijst. “Veel meer dan een drankje voor ons”
-
Katerproof: pasta op een stokje, cloud bread en 4 andere TikTokrecepten die je in een wip op tafel zet
De ene na de andere voedseltrend ging het voorbije jaar viraal dankzij videoplatform TikTok. Koken is er zelfs zo’n hit, dat de makers van de app in maart 2022 ‘TikTok Kitchen’ lanceren: een delivery service die de hotste Tiktok-foodtrends aan huis bezorgt. Helaas enkel in Amerika, dus hier zal je je virale hap nog zelf in elkaar moeten boksen. Wij lijsten 6 recepten op. -
Vandaag is het Margarita Dag: 3 lekkere recepten om te proosten
Zet het ijs maar koud en haal de tequila naar boven, want vandaag, op 22 februari, is het Margarita Day. Het originele recept werd in 1948 bedacht door een zekere Margaret Sames. En nu is het nog altijd een van de meest bestelde drankjes in cocktailbars wereldwijd. Heb jij zin om vanavond zelf aan de slag te gaan? Dan serveren we drie recepten: de klassieker en twee funky varianten. Santé! -
Lidl
Zon op je bord: gegrilde kippenhaasjes met rijst-bonensalade
-
‘Pizza toast’-recept van topmodel Hailey Bieber verovert het internet en is perfect voor wie houdt van pizza en burrata
-
PREMIUM
“Als ik wat extra maak, weet ik zeker dat ze geen fastfood eet”: drie mama's blijven met liefde koken voor hun volwassen kinderen
-
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
Volgende week zaterdag gaat in Turijn de Ronde van Italië van start. In de eerste grote ronde van het seizoen strijden de renners om de felbegeerde roze trui. Met de Gouden Giro kan jij bewijzen dat je de strafste ploegleider bent en prachtige (geld)prijzen winnen dankzij HLN. Deelnemen is dus de boodschap! -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen