“Niets zeggen is niet meer genoeg, mannen moeten actief meehelpen om seksuele intimidatie te bannen”

© Twitter - shutterstock

De sociale media werden overspoeld door berichten met de hashtag #MeToo. Allemaal verhalen van vrouwen die te maken hadden met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Bij de mannen bleef het echter opvallend stil op sociale media, zo merkten deze drie Twitteraars op. Daarom doen ze een oproep aan alle mannen: “Want iets niet doen, of iets niet zeggen is niet meer genoeg.”

nkdr

UPDATE. Verontwaardiging na opiniestuk dat het opneemt voor vrouwen: “Ik werd zelf betast door één van de schrijvers”

“Facebook en Twitter stonden vol. #MeToo. Honderden, duizenden vrouwen die deelden dat ze seksueel geïntimideerd werden. De eerste reactie bij veel mannen? Een pijnlijke stilte. Plaatsvervangende schaamte of echte schaamte. Terecht ook, zeker in het tweede geval. Maar moeten mannen hier wel over zwijgen? Wij zijn Jan, Jeroen en Jochem. En wij willen spreken. Wij willen zeggen dat seksuele intimidatie niet oké is”, zo luidt het in het blogbericht dat de drie online plaatsten.

“Ook als man is het belangrijk om hierover te praten, al is het maar om duidelijk te maken dat we luisteren. Geen reactie is gelijk aan “de boodschap is niet aangekomen”. En de boodschap van onze zussen, moeders, vriendinnen, … is aangekomen. Wij willen reageren om nog meer in dialoog te gaan, om nog meer te luisteren en om dat te blijven doen in de hoop dat we samen onze maatschappij kunnen veranderen, liefst verbeteren. Mannen kunnen, ja zelfs moeten hierin meegaan. Want elke klootzak die we laten doen met zijn intimidatie, is er één te veel.”

(lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“In mijn droomscenario moet elke man dit manifest onderschrijven”, vertelt co-auteur Jochem Maes onze redactie. “Maar we willen niet gewoon een online debat veroorzaken. We komen pas echt ergens als we als mannen ook de nonkel terechtwijzen die op een familiefeest een ongepaste opmerking maakt over de borsten van een nichtje.”

De reden waarom veel mannen stil bleven en blijven in het dagelijks leven, ziet hij in het feit dat veel mannen zich simpelweg niet bewust zijn van het probleem. “Iedereen die een vriendin heeft die wel eens alleen weggaat, weet hiervan. Maar een single man heeft vaak geen idee.”

LEES OOK. Beste mannen, onze hoofdredacteur heeft een boodschap voor u

Toch schrok ook Jochem van de hoeveelheid #MeToo-berichten in zijn omgeving. “Van mijn vriendinnen, maar ook van mijn zus. Zij woont in Zweden, een land waar ze ver voorstaan op België waar het gelijkheid van mannen en vrouwen betreft. In België hoor je natuurlijk constant dergelijke verhalen. Een vriendin van me woont in het buitenland en zou even terugkomen naar België. Ze wilde uitgaan in Gent, maar ze weet dat ze niet alleen naar de Charlatan moet gaan.”

Daarom roepen de drie op om niet zomaar aan de zijlijn te blijven staan. “We moeten actief meehelpen om dit probleem de wereld uit te krijgen. Laat jezelf horen wanneer je iets ziet dat niet door de beugel kan. Geef elke vuile opmerking een stevig antwoord. Grab elke rotzak die over de schreef gaat by the balls en make the world great. Niet again, maar eindelijk. Want het wordt verdomme hoog tijd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen