© AFP

Quintana grijpt opnieuw de macht in de Vuelta, Contador bijna uitgeschakeld

Nairo Quintana heeft de tiende etappe van de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. De Colombiaan reed eerst Froome en vervolgens Contador eraf op de mythische slotklim Covadonga en pakt zijn rode trui terug van David De La Cruz. Froome beperkte uiteindelijk de schade, Alberto Contador zakte flink weg.

md

De laatste rit voor de eerste rustdag was alweer zware kost: een tocht van bijna 190 kilometer door het prachtige Parque Nacional de los Picos de Europa. Er was niet enkel de slotklim Covadonga, een helling van 12,6 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3 procent en helemaal op het einde nog een muur van 17 procent. Vooraleer naar de gletsjermeren van de Covadonga te trekken, moest het peloton eerst langs de kust en was er op een kleine 40 km al de Alto del Fito, ook al eerste categorie.

Het viel dan ook te begrijpen dat er vanaf de beginfase erg zenuwachtig gekoerst werd in het peloton. Met helaas ook vele valpartijen tot gevolg. Onder meer Bartosz Huzarski, Markel Irizar en Kevin Réza konden niet meer verder.

Na die nerveuze openingsfase werd een kopgroep van zestien renners gevormd. Daarbij ook onze landgenoten Ben Hermans (BMC), Victor Campenaerts (Lotto NL Jumbo), Jan Bakelants (AG2R - La Mondiale) en Louis Vervaeke (Lotto Soudal) en gepatenteerde klimmers als Robert Gesink (Lotto NL Jumbo) en Pierre Rolland (Cannondale - Drapac). Omdat hun voorsprong even opliep tot vijf minuten, mocht Ben Hermans zich even virtueel leider in de Vuelta noemen. Ook met dank aan Victor Campenaerts, die in dienst van Robert Gesink een geweldig tempo ontwikkelde op de Alto del Mirador del Fito. De Nederlander liet op de slotklim zijn medevluchters ter plaatse en stak zijn hand uit naar de dagzege.

Maar op die Lagos de Covadonga werd er in het peloton oorlog gemaakt door Team Movistar. Met succes, want Chris Froome (Team Sky) plooide onder het moordende ritme van de Spaanse brigade van Nairo Quintana, die ook ploegmakker Alejandro Valverde zag passen. Toen op zes kilometer van de meet Alberto Contador (Tinkoff) er nog eens een flinke snok aangaf, besefte Froome dat hij vandaag vooral de schade zou moeten beperken.

Nairo Quintana bleef wel in het wiel van “El Pistolero” en had zijn beste krachten nog gespaard voor het einde. Op 3,4 kilometer plaatste de Colombiaan zijn beslissende eindschot. Contador boog het hoofd en moest lijdzaam toezien hoe zijn grote rivaal van hem wegflitste. En het werd nog erger voor Contador. Vijfhonderd meter verder werd hij ook voorbijgereden door een herrezen Chris Froome.

Overgebleven leider Gesink zag in de laatste kilometer de dagzege nog voor zijn neus wegglippen toen hij door Quintana werd gegrepen. Aan de meet hield Quintana 25 seconden over op het duo Gesink-Froome. Contador en Chaves verloren beiden iets meer dan een minuut.

En zo moest Nairo Quintana zijn rode leiderstrui maar één dag afstaan aan David De La Cruz. Hij trekt met een mooie voorsprong de eerste rustdag in. In de wetenschap dat er nog een lange, vlakke tijdrit volgt is de bonus van één minuut op Froome uiteraard nog niet voldoende. Maar voor Alberto Contador, momenteel al op 02:54 van Quintana, wordt een vierde eindzege in Spanje erg moeilijk.

Dinsdag staat er een rustdag op het programma in de 71e editie van de Ronde van Spanje. Woensdag moeten de klassementsrijders opnieuw aan de bak. Na 168,6 kilometer ligt de aankomst dan op de Pena Cabarga, een col van eerste categorie, 5,6 kilometer lang en 9,8 procent steil.

Rituitslag

1. Nairo Quintana (Movistar)00:00:00

2. Robert Gesink (LottoNL)+00:24

3. Chris Froome (Team Sky)+00:25

4. Omar Fraile (Dimension Data)+00:28

5. Alejandro Valverde (Movistar)+

6. Michele Scarponi (Astana)+

7. Esteban Chaves (Orica)+01:02

8. Alberto Contador (Tinkoff)+01:05

9. Simon Yates (Orica)+01:09

10. Fabio Felline (Trek)

Klassement

1. Nairo Quintana (Movistar)

2. Alejandro Valverde (Movistar) 00:57

3. Chris Froome (Team Sky) 00:58

4. Esteban Chaves (Orica) 02:09

5. Alberto Contador (Tinkoff) 02:54

Bekijk de volledige rituitslag en stand hier.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer