Ruzie tussen ons land en Spanje over Michels commentaar op Catalaanse kwestie

© ISOPIX

Volgens de krant Het Laatste Nieuws zit het er bovenarms op tussen ons land en Spanje. De Spaanse premier Rajoy is boos op onze premier Charles Michel over zijn reactie op de Catalaanse crisis. Spanje zou ermee dreigen de steun voor de kandidatuur voor Catherine De Bolle als topvrouw van Europol in te trekken. “Charles Michel praat straks op de Europese top met Rajoy”, is de reactie van de kant van onze premier.

pom

© REUTERS

Na het Catalaanse referendum van drie weken geleden, was ons land een van de eerste om te reageren. Vooral tegen het politiegeweld dat Madrid inzette tegen de mensen die naar het referendum trokken in Barcelona en elders in Catalonië.

Sinds het referendum zit de situatie in Spanje muurvast. Onze premier Charles Michel roept de regering in Madrid op tot dialoog met Catalonië. Omdat dat de enige weg is om uit de crisis te geraken. Nu blijkt dat de Spaanse regering niet is opgezet met die Belgische houding.

Onze ambassadeur in Madrid zou op het matje zijn geroepen. Madrid zegt verbijsterd te zijn over “de aanvallen van de Belgische regering” en dat dit “niet zonder gevolgen kan blijven.” Madrid beweert zelfs dat de “bilaterale betrekkingen in gevaar zijn.”

De Bolle

© BELGA

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zou al hebben laten weten dat de kandidatuur van commissaris-generaal Catherine De Bolle als topvrouw van Europol “niet ondersteund kan worden na de reacties van België op de gebeurtenissen in Catalonië”.

Premier Michel reageert niet op deze berichten. Maar later op de dag is er Europese top in Brussel en daar zal hij wel praten met de Spaanse premier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen